Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In het boek 'Een bedrijf is geen goed doel' geeft Wilma Roozenboom zeven tips over samenwerken. Vandaag tip 5.

Samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties kan kortstondig en oppervlakkig zijn, of langdurig en intensief. Het kan om allerlei redenen ontstaan en zich richten op uiteenlopende zaken als lobby, kennisuitwisseling, onderzoek, het opzetten van keurmerken of marktontwikkeling. En dat kan vanuit een internationaal platform met 80 leden wereldwijd of een exclusief partnerschap tussen twee Nederlandse partijen.

Elke samenwerking is anders, maar de afwegingen, processen, valkuilen en aandachtspunten zijn tot op zekere hoogte vergelijkbaar. En uit al die vergelijkbare elementen zijn algemeen geldende tips te destilleren. 

In het slothoofdstuk van het recent verschenen boek Een bedrijf is geen goed doel geeft Wilma Roozenboom zeven tips. Op Oneworld komen zeven weken lang deze zeven tips aan de orde.  Nummer 5 in de reeks:  

Zorg voor de goede mensen

Er is geen blauwdruk voor een succesvolle samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarvoor is de praktijk toch net even te weerbarstig. Dus is de belangrijkste succesfactor: de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plaats. Mensenwerk. Zorg dus dat de goede mensen aan boord zijn en aan boord blijven. Wat de goede mensen zijn in de beginfase, zijn mogelijk niet meer de goede mensen in een later stadium. Opstarten vereist andere vaardigheden dan implementeren en evalueren is wat anders dan een doorstart begeleiden. In alle fasen heb je behoefte aan diplomatieke doordouwers die goed kunnen luisteren en faciliteren, met senior management buy-in en intern draagvlak. De goede mensen kunnen het verschil maken tussen een geslaagde samenwerking en een totale mislukking. 

Meer lezen? 

Algemeen geldende tips klinken al snel als tegeltjeswijsheden. Meer details, nuances en praktische toepassingen zijn elders in het boek te vinden. Een bedrijf is geen goed doel is te bestellen via www.eenbedrijfisgeengoeddoel.nl

Dit was nummer 5 in een reeks van 7. Alle tips op een rijtje vind je hier

Over de auteur

Zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in de begeleiding van partnerschappen voor duurzame ontwikkeling. Eind 2015 verschijnt haar boek …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500