Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

China heeft het één na hoogste aantal gevallen van tuberculose ter wereld. Uit onderzoeken gedaan in tien provincies tussen 1996 en 2004 bleek dat de verspreiding van resistentie tegen medicijnen sterk varieerde in China. Gemiddeld was het echter zorgelijk hoog, bijna twee keer zoveel als in andere landen.

Oorzaak resistentie
Er zijn veel mogelijke verklaringen voor het ontstaan van resistentie in China. Voor verschillende delen van dit enorme land kunnen ook verschillende verklaringen gelden. Bijvoorbeeld onoordeelkundig gebruik van tuberculosemedicijnen in openbare ziekenhuizen, gebrek aan toezicht op behandelingen, slecht medicijnbeheer en het ontbreken van maatregelen tegen de verspreiding van de infectie in ziekenhuizen. Verder kan de beschikbaarheid van tbc-medicijnen zonder recept in sommige delen van China in het verleden hebben bijgedragen aan de groei van resistentie tegen medicijnen.

Om de resistente tuberculose toch te kunnen behandelen, zijn dure tweedelijnsmedicijnen nodig, die ook minder effectief zijn. Daardoor hebben geïnfecteerde patiënten minder kans om de ziekte te overleven. Momenteel worden in sommige delen van China pilots uitgevoerd voor programmatische behandeling van tuberculose met tweedelijnsmedicijnen. Volgend jaar zullen de resultaten van een nieuw landelijk onderzoek naar het huidige resistentieniveau onder tuberculosepatiënten in China bekend worden.
 

tuberculose
De rode plekken zijn de plaatsen in de wereld
waar tuberculose aanwezig is foto: CC

 

Het onderzoek met de titel: ‘Prevalence of tuberculosis drug resistance in 10 provinces of  China’ is uitgevoerd door KNCV Tuberculosefonds, Academisch Medisch Centrum, China  Center for Disease Control and Prevention (CDC) en het nationale tuberculose  referentielaboratorium van het China CDC. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van  resistentie nam China deel aan het wereldwijde project van de World Health Organization  (WHO) voor opsporing van resistentie tegen tbc-medicijnen. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief