Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met nul budget maar een enthousiast en hoopvol team van jongeren die eindelijk eens iets willen ondernemen ‘na lang geluld te hebben’, vond woensdag de eerste algemene ledenvergadering van politieke jongerenorganisatie Radicaal plaats. In een zijzaaltje van Studio K kwamen tientallen jonge radicalen samen, die warm lopen voor de jongerentak van de politieke partij BIJ1. Het allereerste bestuur van de activistische jongeren werd gekozen.

Wie ooit aanwezig is geweest bij een evenement van een PJO1, zelfs van de links georiënteerde exemplaren, weet dat dat vrijwel compleet witte bijeenkomsten zijn. Maar is politiek actief zijn als jongere een witte aangelegenheid? Radicaal heeft daar geen boodschap aan. In het landschap van PJO’s lijken zij vrijwel de enige die het lukt de realiteit te weerspiegelen.

Thierry bedankt

Is het ook dit gebrek in weerspiegeling van henzelf, dat Radicaal als PJO juist zo aantrekkelijk maakte voor jongeren van allerlei achtergronden? Of zijn het de pijlers waar Radicaal zich op baseert? “Intersectionaliteit, radicale gelijkwaardigheid, en dekolonisatie.” Het was waarschijnlijk de combinatie die de inmiddels ongeveer honderd leden en het kersverse bestuur naar Radicaal trok. Het plan? Een nog radicalere koers varen dan moederpartij BIJ1, en verzet leveren tegen opkomend rechts, bijvoorbeeld in de vorm van Forum voor Democratie.

Forum voor Democratie bood deze avond echter niet alleen grond voor wanhoop. Zo gaf nieuw bestuurslid werkgroepen Amin (19) aan te zijn overgehaald actief te worden voor Radicaal, nadat een FvD-lid in zijn klas hem verweet ‘alleen maar te praten en niets te doen’. Dat verbond het nieuwe bestuur: ook politiek secretaris Nur (27) wilde na jaren verbaal activistisch te zijn, eindelijk actie ondernemen. Haar doel is om Marokkaanse en Turkse Nederlanders nog meer te betrekken bij het activisme. Haar motivatie voor een bestuursfunctie was simpel: “Radicaal geeft me hoop”.

27021398_1537842939666792_4709399261309203770_o
Kersverse bestuursleden Amin en Nur. Beeld door: Robin van der Haak

Even niet de zeikerd

Dat was te voelen in de zaal. Kenmerkend voor de bijeenkomsten van Radicaal is een gezamenlijk gevoel van opluchting: eindelijk een plek waar je je ei kwijt kunt als je je inzet tegen sociaaleconomische én identitaire ongelijkheid2. Waar je heel even niet die zeikerd bent die continu op sociale media je ongeïnteresseerde vrienden zit te spammen met activistische berichten. Waar woorden zoals ‘cisgender’ niet op enorme verbazing en onbegrip stuiten. Waar de naam Sylvana Simons geen negatieve, maar positieve associatie heeft.

Maar ook: waar ruimte is om te leren. Wie bijvoorbeeld een fout maakt met het persoonlijk voornaamwoord van een transgender persoon, wordt daar geduldig doch direct op gewezen. Onenigheid kan niet vermeden worden. Juist omdat Radicaal-leden vanuit verschillende hoeken komen. Diehard feministen, antikapitalisten, antiracisten, lhbti-voorvechters die zowel elkaars docent als student kunnen zijn. Vuistregel: je wordt gewezen op je fouten, maar met liefde.

Na de formaliteit van de stemming werden de nieuwe gezichten van Radicaal met applaus onthaald. Met als kopstuk de queer studente en dichteres Tirsa With (20). De opgebouwde energie uitte zich in levendige gesprekken bij de borrel: ideeën voor sticker- en posteracties, een activistische muziekgroep en een inclusief politiek manifest. Er borrelt wat, daar bij de radicalen.

Het is nu afwachten wat het nieuwe jaar dit bestuur gaat brengen. Dat BIJ1 het niet tot de Tweede Kamer schopte bij de afgelopen verkiezingen was een domper – financiering halen PJO’s met name uit hun moederpartij (en haar zetels). Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam staat de partij in recente peilingen op één zetel, twee minder dan rechtse nieuwkomer Forum voor Democratie. Zullen de Radicaal-jongeren bijdragen aan gemeentelijk succes voor hun moederpartij? We zullen het zien in maart.

  1. PJO: politieke jongerenorganisatie ↩︎
  2. Ongelijkheid op basis van maatschappelijke identiteit, denk aan ras, gender, seksualiteit ↩︎
bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief