Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De 23-jarige Fatma is de hele week al in de weer bij de kapper en schoonheidsspecialist. Ze heeft de halve stad afgestruind voor de perfecte outfit. Nu staat ze voor de spiegel en veegt felblauwe oogschaduw op haar oogleden. Ze heeft een grote haarklem met bloemen ingedaan. Onder haar hoofddoek lijkt het net of ze een knot in haar haren heeft. De stof van haar jurk is blauw en versierd met bloemen. Haar hoofddoek is van dezelfde stof.

“De deur!”, roept haar moeder vanuit de huiskamer en haar zus doet open voor twee meisjes in witte jurken met veel tule, versierd met rode strikken. Hun haren zijn strak ingevlochten en ze dragen allebei een rode haarband. Fatma’s moeder biedt ze een stoel en cake aan. De buurman komt binnen om de familie een fijne feestdag te wensen.

Zanzibar2MH250pw
 

“Ik zit nog steeds vol”, lacht Fatma terwijl de lunch eraan komt. Ze zit nu met alle vrouwelijke familieleden in het huis van haar tante. Grote schalen pilau, een traditioneel rijstgerecht met vlees, staan op de grond tussen de vrouwen in. Met haar rechterhand kneedt Fatma de rijst tot een bolletje en stopt het in haar mond.

Door het raam kijkt ze uit op de mannen, die net klaar zijn met eten. Fatma houdt haar linkerhand onder haar mond, om niet op haar nieuwe jurk te knoeien. “En nu is het tijd om op het strand uit te waaien”, zucht Fatma terwijl haar nichten de schalen afruimen.

Zanzibar3MH250pwEigenlijk is ze vreselijk moe, maar toch wil Fatma ’s avonds nog even de stad in om zich tussen de menigte te mengen. In het park krioelen kinderen om de opblaaskussens en speeltoestellen. De geur van gebraden kip mengt zich met die van de loempia’s in de rokerige ruimten rondom de eettentjes. Fatma groet een buurvrouw en zegt dat ze er prachtig uitziet in haar gele jurk. “Waar heb je zin in?”, knikt Fatma richting de eettentjes. “We hebben tenslotte wat in te halen.” 

Marloes Hamelink is cultureel antropoloog en onderzoekt de invloed van internet op culturele en religieuze identiteit op Zanzibar. Op haar weblog schrijft ze over haar belevenissen. 

Foto’s (c) Marloes Hamelink

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief