Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Muhammad Shazaib Bajwa heeft nog drie weken te gaan voordat zijn visum is verlopen, maar het Amerikaanse ziekenhuis waar de 20-jarige Pakistaan verblijft, wil hem het liefst nu al uitzetten. De jongen ligt er sinds afgelopen november in coma.

Tot nu zijn de medische rekeningen à 350.000 dollar betaald, deels door de verzekering, grotendeels door zijn broer. Maar nu de verzekering de kosten niet verder dekt en de familie heeft aangegeven op zwart zaad te zitten, weigert het ziekenhuis de verantwoordelijkheid te nemen voor deze zieke patiënt. De Pakistaanse regering heeft nog geen hulp aangeboden.

Paniek
Ondertussen is de familie in Pakistan behoorlijk in paniek. Ze zijn bang dat Muhammad de 24 uur durende vlucht naar huis niet zal overleven. Mocht hij wel levend aankomen dan hebben ze geen geld voor zijn verpleging in een dure privé kliniek. Staatsziekenhuizen hebben niet de capaciteit comapatiënten in leven te houden. De nodige apparatuur ontbreekt er ook.

Enkele jaren
Muhammad is niet hersendood. Hij kan zijn ogen openen, de hand van zijn moeder stevig vasthouden en er is enigszins beweging in zijn benen en schouders. Dokters schatten in dat het nog enkele jaren zal duren voordat duidelijk is of de 20-jarige student ooit zal herstellen. Wie betaalt al die jaren de rekening? De familie weet het niet.

Inzamelingsactie
Muhammad is in de VS voor een studentenuitwisselingsprogramma. Hij zat met een vriend in de auto toen een hert plotseling de weg overstak. De familie heeft een advocaat ingeschakeld. Ze hopen dat hij het visum kan verlengen. Zijn vrienden zijn op internet een inzamelingsactie gestart om geld te bij elkaar te krijgen voor Muhammad’s ziekenhuisrekening. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft al laten weten soepel met zijn visum om te gaan.

Vlucht naar huis
Maar zolang er niet wordt betaald, is het ziekenhuis onverbiddelijk. Een woordvoeder zegt dat zijn collega’s al zijn begonnen met de eerste voorbereidingen van de repatriëring. In Amerika mogen ziekenhuizen zonder de rechtbank in te schakelen zelf patiënten in coma terug naar huis vervoeren. Zij betalen dan de kosten van het transport. Dat vinden ze helemaal niet erg. Want de vlucht naar Pakistan is goedkoper dan het ellenlange verblijf van de student in het ziekenhuis. Zeker nu ze weten dat de familie toch geen geld meer heeft.

De ouders van Muhammad voelen dat hun zoon in Amerika als een zak vuilnis aan de kant van de weg is gezet.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief