Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Zeg, was je niet liever in Sudan gebleven?” Dat vraag ik via de chat aan Omer, een Eritrese jongen die vorig jaar de reis naar Europa maakte. Onderweg verbleef hij enkele maanden in vluchtelingenkamp Kassala in Sudan. Twee maanden geleden kreeg hij asiel in Denemarken. Hij begrijpt mijn vraag niet, dus stel ik ’m opnieuw, in een andere vorm. “Waarom ben je weggegaan uit Sudan?” “Sudan is alleen goed voor Sudanezen”, zegt Omer. “Er zijn geen mensenrechten. Het is er niet veilig. Sudanezen vallen ons aan en schelden ons uit als we werk proberen te doen.” Ik probeer het nog een keer: “Als daar nou een mooier opvangkamp was geweest, was je dan gebleven?” Omer: “Ik heb je toch verteld over de maffia die Eritreeërs kidnapt en martelt in de Sinaïwoestijn?”

Het is eind maart. Reden voor mijn gesprek met Omer is de net verschenen VVD-migratienota De (buiten)grenzen van Europa. Daarin pleit de partij voor opvang van vluchtelingen ‘in de regio’, een synoniem voor ‘in buurlanden van conflictgebieden’. Of beter: niet in Europa. ‘Wanneer mensen worden opgevangen dicht bij het land dat zij ontvluchten, kunnen zij sneller terugkeren als het daar weer veilig is’, zo stelt de VVD. ‘Zij kunnen zich in een land in de eigen regio gemakkelijker aanpassen aan de sociale en culturele omstandigheden dan in een (westers) land met een ander ontwikkelingsniveau. Zij zullen dus beter kunnen integreren in het geval dat de opvang langer moet duren.’ De migratienota opent met het verhaal van Samia, een Somalische atlete die tijdens het oversteken van de Middellandse Zee verdronken is. Als Samia een alternatief had gehad, dan had zij die gevaarlijke reis niet gemaakt, concludeert de VVD.

Geen antwoorden van de VVD

Hoeveel geld zou Nederland moeten besteden aan opvang in de regio? Hoe zou dat moeten worden besteed? Zijn de omstandigheden in de opvanglanden dusdanig dat daar een toekomstperspectief te creëren is voor vluchtelingen? Is het reëel om een link te suggereren tussen opvang in de regio en de hoeveelheid bootvluchtelingen?

Deze en andere vragen legden we voor aan VVD-kamerlid Malik Azmani, verantwoordelijk voor de migratienota over opvang in de regio. Azmani bedankt ons hartelijk voor onze vragen, maar laat weten dat het “agendatechnisch niet lukt om hierop in te gaan”.

In april verdronken meer dan duizend bootvluchtelingen bij pogingen om Europa te bereiken. De discussie is actueler dan ooit. Maar is investeren in opvang in de regio echt dé oplossing voor alle problemen?

Lees onze long read over ‘opvang in de regio‘.

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist voor OneWorld. Ze won de Loep aanmoedigingsprijs 2013 voor haar verhaal over kindersekstoerisme in …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief