Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Nederlandse regering moet 'stevig stelling nemen' en internetvrijheid prioriteit geven in het buitenlandbeleid. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in het rapport 'De publieke kern van het internet. Naar een buitenlands internetbeleid', dat dinsdagochtend werd aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Kern van het rapport is dat internet een mondiaal publiek goed is, dat beschermd dient te worden van overheidsinmenging om redenen van nationale veiligheid of economische belangen. De WRR raadt daarom aan dat Nederland zich diplomatiek inspant om internetveiligheid wereldwijd te garanderen. Daarbij geeft de Raad drie speerpunten:

  • De internationale norm waarin centrale protocollen van internet (de regels waar volgens internet werkt) vastleggen als neutrale zone, waarin bemoeienis omwille van eigen nationale belangen niet geoorloofd is.
  • Internetveiligheid, de veiligheid van het netwerk en nationale veiligheid in relatie tot internet moeten zowel op nationaal als internationaal niveau beter van elkaar onderscheiden worden.
  • Het werkveld voor de Nederlandse internetdiplomatie moet verbreed worden, zowel naar nieuwe coalities tussen staten als naar internetbedrijven, ngo’s en de technische gemeenschap.
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief