Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen. 

BLOG – De Argos tv-reportage ‘De gewenste resultaten’ van 28 juli gezien? Over hoe Lodewijk Asscher de IS-hype zelf veroorzaakte…  Als je na deze reportage nog steeds geen activist wil worden, dan weet ik het niet meer. En zo radicaal als ik is helemaal niet nodig.

Op 11 november 2014 besloot Lodewijk Asscher een beperkte verkenning (geen echt onderzoek) van Motivaction te publiceren, waaruit zou blijken dat Turks-Nederlandse jongeren positief staan tegenover IS. Lodewijk Asscher maakte de beperkte verkenning, dat anders het nieuws niet bereikt zou hebben, zelf groot door vooraf een interview met NU.nl te organiseren. Hij sprak zonder instemming van de onderzoekers, want het was maar een beperkte verkenning. De resultaten stonden haaks op twee gedegen onderzoeken, waaruit bleek dat Turken helemaal niet zo enthousiast waren over IS. Echter gaven die onderzoeken niet de gewenste resultaten. Asscher zijn interpretatie en presentatie van een beperkte verkenning (‘verontrustend!’) en het negeren van twee gedegen rapporten zorgde voor de IS-hype, blijkt in de uitzending van Medialogica.

'Moge Allah je straffen' in de Telegraaf

Vloek
Asscher’s partijgenoten Kuzu en Öztürk waren uiteraard niet blij (understatement). Maar de partijleiding duldde geen tegenspraak, en het duo Kuzu en Öztürk werd gedwongen een verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden de partijleiding te volgen. Dat deden ze uiteraard niet, en ze stapten vervolgens uit de partij (en vormen nu de nieuwe partij DENK in het parlement). Öztürk verloor even zijn zelfbeheersing, vloekte nog een keer naar Marcouch (die de partijleiding bleef steunen) ‘Moge Allah je straffen’, hetgeen koren op de molen was van de Telegraaf, die daarmee groot uitpakte op de voorpagina. Als een Christen gefrustreerd ‘Godverdomme’ had geroepen, was dat zeker ook landelijk nieuws geweest. Of misschien toch niet. En de soap gaat nog verder, want Diederik Samsom noemde de uitspraak bij RTL Late Night ‘doodeng’, wat vooral aangeeft dat Diederik weinig met moslims om gaat. Man man man, wat een ophef over een niet handige opmerking.

Pure manipulatie van Asscher

Resultaat: het beeld bij veel Nederlanders dat we gevaar lopen door moslims en de Islam is stevig kracht bijgezet. Doelbewust, want Asscher regisseerde zelf deze hype. Hij wil er niets over zeggen en ontloopt de Argos-journalisten, hetgeen het beeld versterkt dat Asscher hier goed fout zit. Pure manipulatie van Asscher dus.

Ondanks het zomerreces, leidde de uitzending van Argos TV tot grote ophef in Nederland. Hoe was het mogelijk dat de minister van integratie zo duidelijk bezig was met polarisatie? Euuh, dat gebeurde dus niet…. Het bleef gewoon stil. Draai het even om. Voor 1 minuutje maar. Wat zou er gebeurd zijn als een minister zo iets gedaan zou hebben met een andere minderheid, namelijk de Joden? Dat zou onbestaanbaar zijn. Nederland zou uit elkaar barsten. En terecht! Maar goed, het ging dus om Turken. Boeien.

Verzet
Voor mij is dit het zoveelste bewijs dat de overheid keihard aangepakt moet worden. Geen idee meer wat de overheid bezielt, maar dat er verzet nodig is tegen de overheid lijkt me inmiddels meer dan duidelijk.

Waar mogelijk zal ik proberen de overheid voor het gerecht te slepen

Maar de overheid schuwt het inmiddels niet meer om het verzet keihard aan te pakken (lees ook m’n vorige blogs). Inmiddels is collega-activist Said Roustayar voor vier maanden achter de tralies verdwenen, voor delicten waarvoor een voetbalsupporter, die relt om te rellen, een taakstraf zou krijgen. Los nog van de absurde straf, is het ook opmerkelijk dat het OM zo veel mankracht vrijmaakt om activisten te vervolgen. Zoveel zelfs waardoor andere belangrijke strafzaken blijven liggen. Het is duidelijk waar de prioriteit ligt bij het OM.

Nekklem
Het dwingt ons activisten onze strategie te herzien. Vanuit de gevangenis bereiken we tenslotte niets. Waar mogelijk zal ik proberen de overheid voor het gerecht te slepen, zoals ik recentelijk heb gedaan met betrekking tot de nekklem. Mijn advocaat acht mijn zaak kansrijk. Ik eis een onmiddellijk verbod op de nekklem, in afwachting van het onderzoek waarvan de resultaten pas in 2016 komen. De rechter buigt zich 9 september over mijn eis.

Voorts is het van groot belang dat we een 100% transparante overheid krijgen, zodat we haar veel beter kunnen controleren. Keer op keer blijkt onze overheid achter onze rug allerlei zaken te doen die niet deugen, zoals uit de reportage van Argos maar weer eens blijkt.

Als we allemaal elke dag een WOB-verzoek indienen, creëren we een revolutie in ons land

Om tot een 100% transparante overheid te komen, is het van belang dat burgers massaal zogeheten WOB-verzoeken gaan indienen. Een WOB-verzoek is een verzoek tot informatie bij een overheidsorgaan. Overheidsorganen vinden dit uiterst vervelend. En juist daarom moeten we het doen. Het dwingt ze anders naar zichzelf te kijken. Wij burgers zijn de baas, en niet andersom. De meeste overheidsorganen maken trouwens grote delen informatie onleesbaar. Daardoor komen we vaak ook door WOB-verzoeken niet aan de juiste en complete informatie. Maar een WOB-dossier geeft wel vaak een aardig inkijkje in hoe onze overheid functioneert. Tevens forceert het onze overheid om na te denken over haar handelen, en wordt de verhouding duidelijk gemaakt.

Transparantie
De overheid is er voor ons, en niet andersom. Burgers kunnen het onderling oneens zijn over wat onze overheid voor ons zou moeten doen, maar daarbij is volledige transparantie wel van groot belang. Alleen dan kunnen burgers onderling discussiëren over de rol en het functioneren van onze overheid. En het indienen van een WOB-verzoek kost maar 5 minuutjes tijd, hetgeen ook prima te doen is vanaf je smartphone vanaf het strand (heb ik ontdekt). Als we allemaal elke dag een WOB-verzoek indienen, creëren we een revolutie in ons land. Op naar een 100% transparante overheid! Klik hier voor een voorbeeldbrief. En als jullie verder hulp nodig hebben, weten jullie me te vinden.

Frank-van-der-Linde

Over de auteur

Publicist/activist sinds 2011. Voor OneWorld schreef hij van februari 2013 tot februari 2016 over extreemrechts, racisme, politiegeweld, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief