Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wel of geen baby? 222 miljoen vrouwen wereldwijd hebben geen keuze, simpelweg omdat zij geen pil, spiraaltje of condooms kunnen krijgen. De Bill Gates Foundation en DFID willen ervoor zorgen dat binnen 8 jaar voor 120 miljoen vrouwen wel kunnen beschikken over voorbehoedsmiddelen. Dat kost 3,3 miljard euro, maar die investering is zo terug verdiend, berekent Dianda Veldman.

Alle ogen zijn straks gericht op Londen. Daar moeten wereldrecords verbroken en dromen waargemaakt worden. De inzet is enorm en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Dat geldt niet alleen voor de prestaties tijdens de Olympische Spelen, maar ook voor de resultaten die morgen in Londen op de Top over Family Planning moeten worden behaald. Doel van deze top van overheden en grote private donoren is om wereldwijd politiek en financieel draagvlak te creëren voor een doorbraak in de beschikbaarheid van anticonceptie in ontwikkelingslanden. Nu zouden 222 miljoen vrouwen graag willen voorkomen dat ze zwanger worden, maar omdat ze niet over anticonceptie beschikken, hebben ze geen keuze. Anticonceptie is meestal duur, in sommige landen alleen toegestaan als je getrouwd bent, niet te verkrijgen in de dichtstbijzijnde winkel, ziekenhuis of apotheek en ook de kennis over het gebruik is gebrekkig. Zonder beschikking over fatsoenlijke voorbehoedsmiddelen kunnen vrouwen in ontwikkelingslanden niet zelf beslissen óf ze kinderen willen en zo ja hoeveel en wanneer. Keuzes die we in Europa als een fundamenteel en vanzelfsprekend recht beschouwen.

Nederland heeft altijd een voortrekkersrol vervuld op het gebied van seksuele rechten. Des te belangrijker dus dat Nederland zijn internationale reputatie in Londen waar maakt en dit revolutionaire plan daadwerkelijk steunt. De beschikbaarheid van anticonceptie in ontwikkelingslanden is een noodzakelijke voorwaarde voor een betere en duurzamere wereld. Het wordt hoog tijd dat wereldleiders dat ook beseffen! 

De Family Planning Top, onder leiding van het DFID (UK Department for International Development) en de Gates Foundation, wil de handen ineenslaan om er voor te zorgen dat 120 miljoen vrouwen binnen nu en acht jaar wél de beschikking over voorbehoedsmiddelen krijgen. Dat betekent forse investeringen. Maar die kosten verdienen zich dubbel en dwars terug.

Op dit moment wordt er in ontwikkelingslanden € 3,2 miljard uitgegeven aan anticonceptie.

Er is € 3,3 miljard extra nodig. Een verdubbeling in kosten, maar daar staan € 4,5 miljard aan besparingen in de gezondheidszorg tegenover. Want wereldwijde toegang tot voorbehoedsmiddelen betekent ook:  54 miljoen ongewenste zwangerschappen, 26 miljoen abortussen en 7 miljoen miskramen minder, 79.000 vrouwen die niet tijdens de zwangerschap of in het kraambed overlijden en zo’n 1,1 gezond geboren miljoen baby’s. Indrukwekkende cijfers. Geen wereldrecords, maar voor al die vrouwen en meisjes in Afrika en Azië geldt wel hetzelfde als voor de sporters in London: er staat veel op het spel!    

Dianda Veldman is directeur van Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit

670

Over de auteur

Dianda Veldman is directeur van Rutgers WPF,  een kenniscentrum dat in Nederland, Afrika, Azië en Zuid-Amerika werkt aan de …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief