Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de veehouderij is het vrij gebruikelijk om koeien antibiotica te geven om ziekten te voorkomen en groei te stimuleren, hoewel dit kan leiden tot de ontwikkeling van resistente bacteriën. Nu blijkt ook dat koeien hierdoor extra methaan produceren.

‘We waren verbaasd dat we zo’n grote toename in methaan vonden in de koeienvlaai’ zegt Tobin Hammer van de Universiteit of Colorado. ‘We denken dat de behandeling met antibiotica er voor zorgt dat de bacteriën in de darmen verminderen ten faveure van methaan producerende oerbacteriën.

Wel blijven de onderzoekers nog met vragen zitten. Het meeste methaan komt vrij als het dier een boer laat. “Mogelijk zijn daar ook verhoogde concentraties te meten, maar dat konden wij niet vaststellen in dit onderzoek”, aldus de onderzoeker.

Ook zegt Hammer dat het onduidelijk is of de bevindingen gegeneraliseerd kunnen worden naar andere typen antibiotica. Als laatste noemt de onderzoeker dat het niet duidelijk is of de negatieve impact op het milieu opweegt tegen de voordelen van het gebruik van antibiotica, waaronder het voorkomen van ziektes.

Lees interviews met Tobin Hammer bij de New Scientist en BBC News.
Het wetenschappelijke artikel is hier te vinden.

Over de auteur

Marije van Gent is onderzoeker bij Kaleidos Research. Ze is gespecialiseerd in evaluatiemethodieken en effectonderzoek. Ook doet ze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief