Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Schreven we eerder nog over de wereldwijde toegankelijkheid van online colleges, nu blijkt dat deze toch minder toegankelijk dan gedacht. Coursera, een Amerikaanse aanbieder van Massive Online Open Courses (MOOCS) van topuniversiteiten over de hele wereld, moet de toegang aan de online cursussen vanaf deze week ontzeggen aan studenten uit Iran, Sudan en Cuba.

De reden hiervoor is de Amerikaanse exportwetgeving: daarin staat dat Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met Cuba, Iran en Sudan. Ook al worden de colleges gratis aangeboden, toch vallen ze onder dienstverlening en mogen dus niet worden aangeboden in die landen. Zelfs het nakijken van opdrachten is niet toegestaan.

Wetgeving
Eerder waren MOOCS nog niet duidelijk gedefinieerd in de wetgeving, waardoor de cursussen wereldwijd konden worden aangeboden. Recent heeft de Amerikaanse overheid de online colleges alsnog gedefinieerd en Coursera opgedragen de toegang tot Iran, Cuba en Sudan te ontzeggen.

Syrië
De wet gold ook voor Syrië, maar voor Syrië maakt Amerika een uitzondering wat betreft onderwijs. De overheid vindt dat het geven van onderwijs daar juist gestimuleerd moet worden.

‘So embarrassing’
Coursera zegt in een blog de beslissing te betreuren, aangezien het haar missie is onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. Vanaf deze week zijn IP-adressen in de betreffende landen geblokkeerd.
Onder de verklaring van Coursera staan verschillende reacties, zoals ‘This is so embarrassing’, ‘Wow, as a U.S. citizen I am embarrassed for my country’ en ‘Please start a course titled ‘how to not make stupid laws’.

Beeld: (cc)
Bron: Science Guide

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief