Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met de deadline van 2015 in zicht vroeg OneWorld aan acht kunstenaars om de millenniumdoelen te verbeelden. Het resultaat: acht bijzondere filmpjes die reflecteren op de acht afspraken om de armoede de wereld uit te helpen. Vandaag: millenniumdoel 8.
[[{“fid”:”25490″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Millenniumdoel 8: Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling – Omar Dhamani, Nederland, 2014″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Millenniumdoel 8 gaat over de manier waarop de rijke landen ontwikkelingslanden kunnen helpen met het behalen van de andere millenniumdoelen.

Deze video is gemaakt door Omar Dhamani (21 jaar), geboren in Amsterdam-Noord. Hij is schrijver, rapper en acteur.

Omar over zijn filmpje: “Omdat het millenniumdoel gaat over een samenwerkingsverband moeten beide partijen er uiteindelijk van profiteren, dus van twee kanten is evenveel inzet en daadkracht nodig. Ik heb geprobeerd op een grappige en persoonlijke manier mensen wereldwijd te attenderen op hun verantwoordelijkheid, met mezelf als uitgangspunt.”

Een minuut stilstaan bij het grotere plaatje
“De boodschap van het filmpje is dat iedereen op de wereld als enige levensdoel heeft om de wereld een betere plek te maken. Dat geldt voor elk levend wezen en elementair stofje. Ieder op zichzelf staand ding heeft een eigen functie, en dat willen we soms wel eens vergeten in onze dagelijkse drukte. Ikzelf doe dat ook, terwijl 'de wereld verbeteren' vaak een expliciet doel is van mijn artiest-zijn. Ik hoop met dit filmpje mensen aan te sporen om te lachen, te huilen of om totaal onverschillig te blijven, maar toch even een minuut stil te staan bij hun positie in het grotere plaatje.”

Deze film is gemaakt in samenwerking met The One Minutes, een wereldwijd netwerk voor bewegend beeld.

Hoe gaat het met millenniumdoel 8?
De omvang van ontwikkelingshulp steeg door de jaren heen, maar door de economische crisis daalt sinds 2011 de bijdrage van rijke landen. Veel ontwikkelingslanden hebben wel betere toegang tot de westerse markten gekregen. Een groot aantal arme landen zit echter nog steeds in een uitzichtloze financiële situatie ten opzichte van Westerse landen.

Meer weten?

 

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief