Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met de deadline van 2015 in zicht vroeg OneWorld aan acht kunstenaars om de millenniumdoelen te verbeelden. Het resultaat: acht bijzondere filmpjes die reflecteren op de acht afspraken om de armoede de wereld uit te helpen. Vandaag: millenniumdoel 3.
[[{“fid”:”25485″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Millenniumdoel 3: Mannen en vrouwen gelijkwaardig – Lyubov Matyunina, Russia, 2014″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Millenniumdoel 3 gaat over de rechten van vrouwen. Mannen en vrouwen zouden overal dezelfde rechten moeten hebben. In de praktijk blijkt dit echter niet het geval. Veel vrouwen worden achtergesteld.

Deze video is speciaal voor OneWorld gemaakt door de Russische Lyuba Matyunina (1985). Zij is vierdejaars studente beeldende kunst met bewegend beeld aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze woont en werkt in Nederland, maar haar Russische achtergrond is nog altijd haar belangrijkste inspiratiebron.

Flexibel en dynamisch
Lyuba over haar filmpje: “Het uitgangspunt is dat de man het hoofd is en de vrouw de nek. Dat komt aardig overeen met de wereld van vandaag de dag. Ook de keuze van materiaal is symbolisch: de man is van steen, dat kracht uitstraalt en de vrouw is van klei: flexibel en dynamisch. In het verleden, net als in dit filmpje, zie je constant strijd tussen beide seksen. Uiteindelijk vormen ze samen de mens, waarmee ik wil zeggen dat we alleen door samen te werken iets waardevols kunnen bereiken.”

Deze film is gemaakt in samenwerking met The One Minutes, een wereldwijd netwerk voor bewegend beeld.

Hoe gaat het met millenniumdoel 3  
Steeds meer meisjes gaan in ontwikkelingslanden naar school. Op de arbeidsmarkt is de positie van de vrouw nog steeds kwetsbaar. Wel is wereldwijd de politieke vertegenwoordiging van vrouwen toegenomen (alhoewel mannen nog steeds een dominante rol spelen).

Meer weten?

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief