Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vandaag las ik de inspirerende quote ‘Take a stance. Don’t stand still’. Het Engelse woord stance staat niet alleen voor een standpunt, opvatting of mening maar – volgens het Collins Engels woordenboek  ook voor ‘a general emotional or intellectual attitude’.

Mijn algemene houding is er altijd één geweest van goed zorgen voor de aarde. Als klein meisje riep ik al naar mijn familie dat ze ijsberen vermoordden door lichten onnodig te laten branden. Het gevoel van urgentie groeide bij mij nadat ik me meer verdiepte in het thema duurzaamheid.  Ik realiseerde me dat we nú moeten kiezen voor een duurzame toekomst.

Irina Tan
Met een achtergrond in bestuurskunde, bedrijfskunde, journalistiek en natuurwetenschappen ligt Irina’s specialiteit in het doorgronden van duurzame vraagstukken en het vertalen van deze kennis naar oplossingen in de praktijk. Dit geef zij concreet vorm tijdens haar werk bij Missing Chapter Foundation en stichting Changing Lives. 

Toekomst
Maar wat is duurzaamheid? Duurzaamheid is voor mij meer dan goed zijn voor de aarde en je medemens. Ik vind dat we de beslissingen die we nu maken moeten baseren op wat de toekomst nodig heeft, in plaats van te blijven redeneren vanuit wat we nu willen. Nadenken over hoe we willen dat onze toekomst en de toekomst van volgende generaties eruit gaat zien helpt ons om nu andere keuzes te maken.

Vandaag
We hebben niet de luxe om te stoppen bij nadenken over ons gedrag: we moeten nu echt actie ondernemen. Want als we de toekomst in het oog houden, komen we meteen tot de conclusie dat we niet verder kunnen op de dezelfde weg. Vandaag sterven namelijk achttienduizend  kinderen door oorzaken die voorkomen kunnen worden. Vandaag moeten 1,2 miljard mensen overleven van minder dan 1,25 dollar (de absolute armoedegrens, red.). Vandaag hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot hygiënische sanitaire voorzieningen en kunnen 61 miljoen kinderen niet naar school. Vandaag worden 20.934 soorten planten en dieren met uitsterven bedreigd. Vandaag verdwijnt tussen de 30 en 50 procent van het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. Is dit de toekomst die we willen? Wij moeten veranderen en het moet nu!

2015
Het jaar 2015 wordt een belangrijk jaar waarin de millenniumdoelen aflopen. Wereldleiders denken op dit moment na over nieuwe doelen rondom thema’s als armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. De invulling van deze doelen bepaalt uiteindelijk ook de toekomst van jou en mij. Daarom is het nu belangrijk om een standpunt in te nemen: hoe wil jij dat onze toekomst eruit komt te zien?

Onze toekomst bepaal je zelf
We moeten allemaal een rol spelen in het vormen van onze eigen toekomst en de toekomst van volgende generaties. We kunnen namelijk allemaal iets doen, al is het iets kleins. Je kunt bijvoorbeeld een dag in de week vegetarisch eten, op je fiets naar je werk gaan, korter douchen, biologische producten kopen, of een eigen tas meenemen nar de supermarkt zodat je geen plastic tas hoeft te kopen.

Het belangrijkste is dat we allemaal iets kunnen en moeten doen. Daarom wil ik jullie uitdagen: Take a stance. Don’t stand still.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief