Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

OPL 245 is een olieveld voor de Nigeriaanse kust dat ruim 9 miljard vaten ruwe olie bevat – genoeg om heel Afrika zeven jaar van olie te voorzien. Sinds 2011 is het in handen van Shell en het Italiaanse energiebedrijf ENI. De twee bedrijven betaalden toen 1,2 miljard dollar aan de Nigeriaanse overheid, die het vervolgens doorsluisde naar het bedrijf Malabu, van de corrupte ex-minister voor olie Dan Etete. OneWorld schreef eerder over deze zaak. De kwestie is onderwerp van strafrechtelijk onderzoek in Nigeria, Engeland en Groot-Brittannië. 

Vandaag meldt de Premium Times, een Nigeriaanse internetkrant die de zaak in de openbaarheid bracht en sindsdien nauwgezet volgt, dat het Nigeriaans openbaar ministerie de nieuwe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari aanbeveelt het olieveld terug te vorderen. Dat kan het doen door de contracten die zijn voorganger Goodluck Jonathan met Shell en ENI en met Malabu sloot onwettig te verklaren. 

Het OM beveelt daarnaast aan dat de regering Shell en ENI een boete oplegt van 6,5 miljoen dollar, omdat de deal meerdere lokale en nationale wetten schond. Zo mag een olieveld in Nigeria voor maximaal 40 procent in handen zijn van een buitenlands bedrijf.

Het advies zal deze week via de procureur-generaal aan president Buhari voorgelegd worden. Tot die tijd doen de instanties er geen verdere uitspraken over. Premium Times meldt dat Shell op de hoogte is van het advies en een lobby is gestart om het terugnemen van OPL245 te voorkomen. 

Zie de tijdlijn hieronder voor de geschiedenis van olieveld 245. (Klik op de afbeelding voor een grotere versie.)

Tijdlijn OPL 245 in Nigeria, dat in handen is van Shell en ENI

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief