Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Het huidige VN-systeem is niet in staat om dagelijkse problemen die vrouwen hebben op te lossen. Daniela Rosche, hoofd van Oxfam’s internationale gender campagne, mag niet vertellen welke landen tegen het plan zijn. Wel legt ze uit dat het een aantal ontwikkelingslanden zijn. “Het is onduidelijk waarom ze tegen het besluit zijn. Vaak hebben deze landen het idee dat het Westen alles bepaalt, misschien dat dit meespeelt.” Rosche werkt al jaren voor Oxfam en bij alle bijeenkomsten ziet ze dat vrouwenrechten onderaan de lijst staan. “Het kan niet langer worden uitgesteld. Het moet nu gebeuren!”

 

Als het plan langer wordt uitgesteld, brengt dit de millenniumdoelen in gevaar. “Je ziet dat het niet opschiet. De moedersterfte moet omlaag zodat er straks niet meer één vrouw per minuut zal sterven als gevolg van haar zwangerschap of bevalling”, aldus Rosche. De grootste groep arme mensen zijn vrouwen, en deze cijfers lijken niet te veranderen. 

De U.S. Global Health Policy liet weten dat de landen Cuba, Soedan, Iran en Egypte tegen de oprichting van het VN-agentschap voor vrouwen zijn.

 

Het nieuwe agentschap moet de rechten van vrouwen verbeteren, zowel op VN- niveau als op nationaal niveau. Er zijn nu vier organisaties binnen de VN die zich bezighouden met vrouwenrechten. “Deze organisaties communiceren niet met elkaar”, vertelt Rosche. In een aantal hoofdsteden in Afrika weten organisaties soms niets van het VN-agentschap voor vrouwen af. Rosche noemt de uitkomsten van het overleg van vandaag onzeker. De tekst heeft ze al gezien, en daarin staat wat zij graag zou zien. “Maar het proces gaat vaak moeizaam. Het besluit wordt regel voor regel behandeld en in dat proces kan je heel veel verliezen”, aldus Rosche.  

 

 

Rosche vreest dat het VN-agentschap voor vrouwen er helemaal niet gaat komen als het nu een jaar uitgesteld wordt. “Als er nu geen overeenkomst wordt gesloten, dan lukt het nooit meer.”

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief