Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Iran waterskien vrouw
Foto: Shirzanan

Iraanse vrouwen die aan sport willen doen moeten de nodige hordes overwinnen, zeker als zij professioneel hun sport willen bedrijven. 
 

“Voor vrouwelijke sporters zijn in Iran geen financiële middelen beschikbaar”, legt hoofdredactrice Solmaz Sharif in een interview met Shahrzad News uit. “Vrouwen die van sport hun beroep willen maken zullen het zelf moeten betalen. Dit betekent dat professionele vrouwelijke sporters bijna alleen uit de welvarende middenklasse afkomstig zijn.”

 Leegte

 Het tijdschrift vult een leegte in de berichtgeving. Het is mannelijke journalisten namelijk niet toegestaan om wedstrijden waaraan vrouwen deelnemen bij te wonen. Shirzanan wil duidelijk maken dat er wel degelijk vrouwelijke atleten zijn in Iran. “We zijn geen feministisch blad maar we schrijven wel over vrouwelijke sporters en de problemen die zij op hun pad tegenkomen”, aldus de kersverse hoofdredacteur. 

iran vrouwentaekwando
Foto: Shirzanan

Sharif liep al vijf jaar rond met het idee om een sporttijdschrift voor vrouwen op te zetten. Haar plan werd totnogtoe telkens afgewezen door de Iraanse autoriteiten. Dankzij het internet kon het magazine dan toch online uitkomen. Sharif, die onlangs naar de Verenigde Staten is geëmigreerd, runt het blad daar vandaan samen met nog vier collega’s.
 

 

 

Shirzanan

ShahrzadNews

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief