Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Inheemse groepen krijgen straks hulp van een nieuw fonds met het krijgen van landsrechten. De International Land and Forest Tenure Facility wordt geleid door het Rights and Resources Initiative (RRI) in Washington. De organisatie krijgt een startkapitaal van 15 miljoen dollar van de Zweedse regering.

De oprichters willen voorkomen dat er conflicten ontstaat tussen de bevolking en de overheid, als land wordt bestemd voor bijvoorbeeld mijnbouw. Daarnaast hopen ze ontbossing tegen te gaan. Volgens Charlotte Petri Gornitzka, de Zweedse directeur-generaal voor ontwikkelingssamenwerking, blijkt dat er veel minder ontbossing plaatsvindt in gebieden die worden beheerd door lokale gemeenschappen.

De International Land and Forest Tenure Facility is de eerste organisatie die zich volledig richt op het beschermen van de rechten van inheemse groepen, volgens Andy White van RRI.  De organisatie begint met enkele pilotprojecten, waarschijnlijk in Indonesië, Kameroen, Peru en Colombia. Vanaf 2015 wil ze volledig operabel zijn en samenwerken met overheden en bedrijven.  

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief