Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Voor haar inzet voor de armen in de sloppenwijken van Kolkata, toen nog Calcutta, ontving de Albanese non in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. Haar eerste verrichte wonder werd in 2003 erkend door de paus waardoor ze zalig werd verklaard. Moeder Theresa wordt nu heilig verklaard omdat haar tweede wonder in december werd erkend. In beide gevallen ging het om een onverklaarbare genezing.

Schijn-heilige

Maar heeft ze Calcutta echt zoveel goeds gebracht? Voor de Indiase bevolking is Moeder Theresa een idool omdat ze haar met het progressieve Westen associëren, maar niet met wonderen en ‘hocus pocus’. Dit zegt de indiase dokter Aroup Chatterjee in een interview met The New York Times. Al jaren probeert Chatterjee het beeld van Moeder Theresa als weldoener te ontkrachten. Een missie die door de heiligverklaring van de Rooms-Katholieke non volgende week nog lastiger wordt.

Haar wees- en sterfhuizen waren onhygiënsich en hadden vaak geen medicijnen tot hun beschikking

In een boek dat hij in 2003 uitbracht, presenteert Chatterjee zijn onderzoek naar de slechte omstandigheden in de tehuizen die gerund werden door moeder Theresa’s organisatie ‘The Missionaries of Charity’. Volgens hem sloeg Moeder Theresa door in haar toewijding aan soberheid. Haar wees- en sterfhuizen waren onhygiënsich en hadden vaak geen medicijnen tot hun beschikking.

Zwart gat

Ook heeft ze Calcutta volgens Chatterjee op de kaart gezet als een stad met schrijnende armoede, een ‘zwart gat’. Een reputatie die voor deze moderne stad volgens Chatterjee onterecht was. Hoewel de Westerse wereld vaak wel geïnteresseerd is in de sensationele aspecten van zijn onderzoek, is dit iets wat vaak niet wordt opgepikt.

Andere critici stellen dat zij door openlijk tegenstander te zijn van anticonceptie en abortus, de armoede in haar werkgebied juist verergerd zou hebben. Ook zou ze gestolen geld aan hebben genomen van de Haïtiaanse dictator Duvalier. Of deze kritiek nou wel of niet terecht is, verandert niets meer aan het feit dat Moeder Theresa vanaf volgende week voor de Katholieke kerk een heilige is.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief