Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op de laatste dag van haar verblijf liep Jolanda door de straten van Kaapstad toen ze de 28-jarige Lori ‘Jade’ Freeman tegenkwam. Jade, zes maanden zwanger, vroeg haar waarom ze alleen op straat liep in de avond. Het was deze bezorgdheid waardoor Jolanda zag dat ze anders was dan andere daklozen die ze had ontmoet. Ze besloot haar te helpen, vond een plek voor haar om te overnachten en kocht kleren en voedsel.

[[{“fid”:”29402″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Jolanda en de dakloze Jade

Foto: Courtney Africa

Eénmaal terug in Nederland kreeg Jolanda de dakloze Jade niet uit haar hoofd. Ze besloot acht maanden later terug te gaan

Eénmaal terug in Nederland kreeg Jolanda de dakloze Jade niet uit haar hoofd. Ze besloot acht maanden later terug te gaan naar Kaapstad om haar opnieuw te helpen. Ze had geen idee waar ze moest zoeken. Het enige wat ze wist was haar naam. Ze vond verschillende dakloze vrouwen die Jade heetten, maar niet de echte Jade.

Hulp kwam er van de gemeente Kaapstad die actief ging meehelpen haar te vinden. En met succes! Jade kreeg te horen dat een vrouw naar haar op zoek was. Ze had geen idee dat die vrouw Jolanda was. Wel wist ze zich nog goed de eerste ontmoeting te herinneren: “Ik had een verschrikkelijke dag. Ik had sinds de ochtend niet meer gegeten en mensen waren erg gemeen. Toen zag ik die vrouw in het donker lopen en vroeg haar wat ze aan het doen was.”

De hereniging  was emotioneel en beide vrouwen omhelsden elkaar heel stevig. Nu is Jolanda samen met lokale instanties bezig haar te helpen te re-integreren in de samenleving. Ze heeft onderdak gekregen in een opvanghuis voor drie maanden. Helaas was ze wel haar baby verloren.

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief