Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Woensdagmiddag kregen ze groen licht van de Congolese autoriteiten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De dood van
mensenrechtenactivist Floribert Chebey
, die vorige week woensdag levenloos werd aangetroffen heeft veel reacties losgemaakt bij mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch.

Transparant onderzoek
Patholoog Frank van de Goot van het Centrum voor Forensische Pathologie vertrekt morgen naar hoofdstad Kinshasa samen met drie mensen van Verilabs, een commercieel forensisch onderzoeksbureau in Leiden. Met hun aanwezigheid draagt Nederland volgens minister Verhagen bij “aan het onpartijdige en transparante onderzoek waarop de Europese Unie heeft aangedrongen”.

Binnenlandse aangelegenheid
De DRC hield buitenlandse inmenging in het onderzoek naar de dood van Chebey in eerste instantie af omdat het om een binnenlandse zaak gaat. De 47-jarige leider van organisatie Voice of the Voiceless werd vastgebonden aan de achterbank in zijn auto gevonden. Hij ontving de laatste twintig jaar veel dreigementen.

Volgens Franse bronnen had Chebeya die dag een afspraak met politiekolonel Daniel Mukulay, die inmiddels zou zijn opgepakt. BBC Reporters meldde dat zijn chauffeur spoorloos verdwenen is, en dat er condooms en sporen van vrouwelijk haar op de bank waren aangetroffen.

Hoofd politie geschorst
De dood van Chebeya leidde al tot een schorsing van Hoofd van de Politie John Numbi, en de arrestatie van drie agenten. Numbi is goed bevriend met president Joseph Kabila, en legt volgens de regering zijn werk neer om het onderzoek te vergemakkelijken.

Foto boven: straatbeeld in Kinshasa, Congo (cc) Moyogo

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief