Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen, zo blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Kien. Zij onderzochten het ophanggedrag van 1200 Nederlandse consumenten ten opzichte van kledingrecycling.

Als kleding alsnog weggedaan wordt, dan is dat óf omdat het niet meer past (62,7%), of omdat het überhaupt nooit gedragen is (62,7%) of omdat de kleding kapot of versleten is (50,4%). Bijna een kwart van de ondervraagde consumenten gooit jaarlijks €100 tot €250 aan kleding weg. Bij een overig deel (ook bijna een kwart) is dat €50 tot €100.

De meeste Nederlanders brengen hun oude kleding naar een kledingcontainer op straat voor een goed doel. Mannen doen dit vaker dan vrouwen, maar mannen gooien ook vaker dan vrouwen hun kleding in de vuilnisbak.

Om het weggooien van bruikbare kleding tegen te gaan, is ‘Packmee’ ontwikkeld: een initiatief waarbij kleding en schoenen gratis aan de pakketbezorger van PostNL meegegeven kunnen worden. Vanaf het postkantoor wordt kleding naar het goede doel verzonden. Op die manier worden de kosten van kleidnginzameling, die steeds vaker door gemeentes in rekening worden gebracht, omzeild.

 

Foto: ninamina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief