Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Gezondheidsorganisatie Simavi vindt dat de Nederlandse regering ‘water en sanitatie laat vallen’, nu er geen Nederlandse bewindvoerder aanwezig zal zijn bij de eerste High Level Water Meeting vandaag in Washington. De watertop heeft als doel om wereldwijd de toegang tot water- en hygiënische voorzieningen te verbeteren. Ze vindt bewust plaats rondom de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, om de aanwezigheid van zoveel mogelijk wereldleiders te garanderen. Nederland zal echter niet door een minister of staatssecretaris maar ‘slechts’ door een ambassadeur worden vertegenwoordigd.

Bezuiniging
“Nederland bezuinigt in 2010 al dertig procent op het water en sanitatie budget van ontwikkelingssamenwerking. Met die bezuiniging komt de doelstelling om 50 miljoen mensen in 2015 van duurzame toegang tot water en sanitatie te voorzien in gevaar. Daar bovenop komt dit”, zegt een teleurgestelde woordvoerder van Simavi over de afwezigheid van de demissionaire ministers Verhagen (buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking) en De Jager (financiën). 

AppleMark
Meisjesschool in India
(cc) ODI

Nederland was in de persoon van demissionair premier Balkenende in 2008 samen met Groot-Brittannië initiatiefnemer van het actieplan dat heeft geleid tot de watertop.

Het ministerie van financiën laat weten dat De Jager vanwege zijn werkzaamheden voor de Voorjaarsnota zijn reis naar Washington heeft afgezegd. In zijn plaats gaat demissionair minister Van der Hoeven van economische zaken naar de IMF vergadering. Zij zal echter de watertop  niet bijwonen.

Kroonprins
De watertop  zal onder andere het jaarrapport over drinkwater en sanitatie van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie  behandelen, het Global Annual Assessment of Sanitation and Drinking Water. Volgens dit rapport, dat afgelopen maandag werd gepresenteerd, is slechts 16 procent van de activiteiten rondom water en sanitatie gericht op ‘basisvoorzieningen’ aan het allerarmste deel van de wereldbevolking. In 2005 was dit nog 27 procent.

Kroonprins Willem Alexander zal wel aanwezig zijn bij de watertop. Hij doet dat niet als vertegenwoordiger van Nederland, maar vanuit zijn functie als voorzitter van de Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties.

Millenniumdoel
Dagelijks sterven meer dan vierduizend kinderen jonger dan 5 jaar door het ontbreken van veilig (drink)water en sanitaire voorzieningen. Een van de millenniumdoelen is om  het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater, nu 2.6 miljard, te halveren. Het kost 18 miljard dollar per jaar om dat te bereiken, stelt het GLAAS rapport.

Maatschappelijke organisaties doen in Washington een oproep om 70 procent van het geld dat aan schoon water wordt besteed, naar arme  landen te laten gaan. Ook roepen zij overheden en bedrijven op zich aan te sluiten bij het Sanitation and Water for All initiatief.

Foto boven: (cc) Flickr

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief