Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De nieuwe minister en staatssecretaris van Vrede zijn inmiddels bekend. Jörgen Raymann neemt het bewindvoerdersstokje over van zijn voorganger Jan Terlouw. En componist Merlijn Twaalfhoven, opvolger van Petra Stienen, staat hem terzijde. OneWorld bezocht de persconferentie om meer te horen over de plannen voor komend jaar.

Cabaretier Jörgen Raymann krijgt doorgaans makkelijk de lachers op zijn hand. Toch kiest hij nu voor een serieuze ministerspost. Hoe zit dat? Raymann: “De politiek trekt mij niet, maar het in gang zetten van een verandering wel. De vredesboodschap vind ik belangrijk. En het is een eer om Jan Terlouw op te volgen, daar maak ik vooral mijn moeder erg blij mee.”

Merlijn Twaalfhoven (1976) is componist en cultureel ondernemer. Hij organiseert regelmatig grootschalige muziekprojecten met een maatschappelijk karakter.

Jörgen Raymann (1966) is cabaretier, televisiepresentator en motivational speaker. Hij heeft een eigen stichting, het P.I.E.T.-Fonds, voor kinderen met een wens op cultureel of educatief gebied.

Avondklok
Voor Raymann is het thema vrede ook persoonlijk van groot belang. “Ik was dertien toen in Suriname de revolutie begon. Ik heb de geweerschoten van dichtbij gehoord en meegemaakt dat de avondklok werd ingesteld. Als ik de straat wilde oversteken om bij de buren aan de overkant televisie te kijken, moest ik goed uitkijken voordat ik die zes meter overstak.”

Telefoon
Staatssecretaris Twaalfhoven heeft een totaal andere achtergrond: “Voor mij is vrede vanzelfsprekend. Ik vind het daarom verwarrend dat ik met het kopen van bijvoorbeeld een telefoon ook bijdraag aan conflicten elders ter wereld, door de omstreden grondstoffen die erin verwerkt zijn. Ik ben medeplichtig, maar ik vóel het niet.”

Muziek als wapen
Hoewel musici doorgaans niet thuis zijn in de wereld van de politiek, denkt hij een nuttige bijdrage te kunnen leveren. Twaalfhoven: “Met muziek wil ik proberen dit thema meer gevoel te geven. Muziek is de wereld van het niet-rationele en juist het gevoel bepaalt vaak het handelen en is dus van groot belang. Muziek staat voor schoonheid, verwondering en kan verbintenissen creëren.” Raymann herkent de helende werking van muziek. “Als ik ruzie heb met mijn vrouw kiezen we een mooi nummer voor elkaar op de iPod. Daarna kunnen we weer rustig slapen.”

Vredesambassades
Welke speerpunten staan er komend jaar op het programma? Het aantal vredesambassades in Nederland mag omhoog. Dat zijn groepen mensen die bij elkaar komen om zich in te zetten voor vrede, in de buurt of elders ter wereld. Raymann: “We hopen een verdubbeling van het aantal ambassades te zien. Verder concentreren we ons op grondstoffen en conflict. Ik kocht laatst een juweeltje voor mijn vrouw – niet dat ik iets had goed te maken, hoor – en vroeg me af: waar komt het goud eigenlijk vandaan? Ik wil met beleidsmakers bespreken of we keurmerken kunnen ontwikkelen voor bepaalde materialen, zodat we als consument kunnen kiezen.”

Grondstoffen en conflict
De focus voor het komend jaar ligt dus op grondstoffen en conflict. De winning van delfstoffen gaat vaak gepaard met conflict en slechte omstandigheden voor arbeiders. Hoe willen de twee bewindslieden dat probleem aanpakken? Raymann: “Bij elk probleem geldt het principe: begin bij jezelf. Door veel te praten en vooral te luisteren probeer ik mensen bewust te maken, bijvoorbeeld van de herkomst van stroom uit het stopcontact.”

Contact
Twaalfhoven: “Als componist heb ik natuurlijk mijn eigen projecten, maar als staatssecretaris wil ik ánderen verleiden zich te verbinden met musici en muziekprojecten. Ga mee op reis of organiseer iets muzikaals in de buurt. Bij muziek is er echt contact, je bent gelijkwaardig. Ik zoek naar manieren om een andere wereld dichterbij te brengen en de schoonheid ervan te laten zien. Bij geweld neem je afstand, bij schoonheid wil je dichterbij komen. Mijn beleid focust dus op het maken van contact.”

Links:

===============================================================

IKV Pax Christi organiseert rond de Internationale Dag van de Vrede op 21 september de Vredesweek (15 t/m 23 september) en richtte vorig jaar het Ministerie van Vrede op. De Vredesweek 2012 heeft als motto Powered by Peace en vraagt aandacht voor conflicten rond het delven van grondstoffen. De presentatie van de persconferentie was in handen van Marcia Luyten.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief