Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Schone oceanen met een goede visstand. Een atmosfeer met een bescheiden ozongat en een relatief laag CO2-gehalte. Internationale financiële stabiliteit en solide banken. Het zijn grensoverschrijdende vraagstukken die van gemeenschappelijk belang zijn en waarvan niemand uitgesloten mag worden. Ze worden ook wel Mondiale Publieke Goederen (MPGs) genoemd. Eén van de hete hangijzers is wie er over de MPGs beslist en hoe het beheer ervan moet worden betaald. Deze vraagstukken hebben immers geen eigenaar of eindverantwoordelijke. Vanwege het grensoverschrijdende karakter zijn landen niet snel geneigd om alleen een voortrekkersrol te vervullen. Het gevolg is dat de aanpak ernstig te kort schiet.

In dit deel van de globaliseringsreeks wordt meer duidelijkheid gegeven over wat MPGs zijn en wat de belangrijkste vraagstukken zijn die met de MPGs samenhangen. Er wordt vooral ingezoomd op de bestuurlijke vraagstukken, financiering en de rol die verschillende actoren bij de aanpak.

Via de NCDO site is het boekje te downloaden:http://www.ncdo.nl/artikel/mondiale-publieke-goederen of te bestellen bij Bol.com

Foto: Eyevine/Hollandse Hoogte

 

Over de auteur

Edith van Ewijk is senior onderzoeker bij Kaleidos Research, onderdeel van stichting NCDO.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500