Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tussen 1990 en 2010 is het deel van de bevolking dat leeft van minder dan 1,25 dollar per dag gedaald van 36 naar 18 procent. Daarmee is millenniumdoel 1, het percentage mensen dat in extreme armoede leeft halveren, vijf jaar voor de eindstreep behaald. 

Vooral in China is de armoede in een rap tempo afgenomen: leefde in 1990 nog 60 procent van de bevolking van minder dan 1,25 dollar per dag, in 2010 was dit nog maar 12 procent van de Chinese bevolking. Als we China niet mee tellen hebben we de doelstelling om het aantal mensen dat in extreme armoede leeft te halveren nog niet behaald.

Daarbij kun je vanwege inflatie in 2014 veel minder kopen van 1,25 dollar dan in 1990. Hoeveel minder precies? Een rekensom op de website van het Amerikaanse Bureau of Labour Statistics laat zien dat je met 1,25 dollar in 1990 net zoveel kon kopen als met 2,28 dollar in 2014.

Discussie over de opvolging van Millenniumdoel 1 (SDG’s) gaat nu vooral over of er naast een doel om armoede terug te dringen, ook een apart doel moet komen om ongelijkheid (binnen en tussen landen) terug te dringen.

Lees meer over de voortgang van Millenniumdoel 1 op Toekomstdenkers.

 

Over de auteur

De Onderzoeksredactie bestaat uit onderzoekers van het NCDO. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief