Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Barbies met gehoorapparaten, Baby Borns met maagsondes, Playmobil-poppetjes voorzien van rolstoelen en Duplo-figuren met blindengeleidehonden. De Facebook-campagne ‘Toy Like Me’ begon als een groep ouders die bestaand speelgoed aanpaste zodat hun gehandicapte en zieke kinderen zich beter met hun speelgoedfiguren kunnen identificeren. Nu doen ze een oproep aan de speelgoedmakers voor representatiever speelgoed.

Poppenfabrikant Makies merkte de campagne op en bracht binnen een week de eerste medische accessoires en nieuwe opties uit. Er werden gehoorapparaten, krukken en een pop met een wijnvlek ontworpen. De speciale extra’s zijn nog niet te bestellen, maar Makies heeft laten weten dat dat niet lang meer zal duren. In combinatie met de optie je zelf ontworpen pop te kopen is het binnenkort ook voor hulpbehoevende en zieke kinderen mogelijk om met een Makie te spelen die er echt zo uitziet als zij. Tenminste, als hun ouders of verzorgers daar minimaal 115 dollar voor over hebben.

De pop is kaal en komt met een aantal pruiken

Een aantal andere bedrijven, zoals Build-a-Bear, verkopen al krukken en gehoorapparaten voor teddyberen en andere knuffels. Gigant Mattel heeft een Barbie gemaakt voor kinderen met kanker. De pop is kaal en komt met een aantal pruiken. In enkele Amerikaanse ziekenhuizen is de pop uitgedeeld aan kinderen die chemotherapie ondergaan. Na positieve reacties hebben ouders een succesvolle petitie opgestart waarin Mattel verzocht werd de speciale pop in grotere oplagen te produceren. Daarnaast is er door anderen een online ‘Toy Like Me Challenge’ opgezet waarin poppenkunstenaars worden uitgedaagd om poppen met gebreken te maken.

De ‘Toy Like Me’ beweging hoopt dat meer fabrikanten zich gaan inzetten om representatiever speelgoed te maken. Aangezien minstens 1 op 20 kinderen van 14 jaar en jonger, oftewel 93 miljoen kinderen ter wereld, volgens Unicef een ‘matig of ernstig gebrek’ heeft, lijkt dat geen overbodige luxe.

Over de auteur

Stasja van Droffelaar is stagiair en fotograaf bij de redactie van OneWorld. Ze studeerde Culturele Antropologie & …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief