Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De wolkenkrabbers, bizarre eilanden, schoongeveegde straten en het kraakheldere beddengoed in de hotels dankt Dubai niet alleen aan geleend geld. Het harde werk in de Golfstaat wordt gedaan door een leger van arbeiders afkomstig uit onder meer India, de Filipijnen en Egypte. Het geld dat zij naar huis sturen, is voor hun families vaak een broodnodig infuus. Veel migranten hadden het al moeilijk door de recessie maar staan nu door de recente financiële zandstorm zeker op straat of dreigen hun baan elk moment te kunnen verliezen. Geen baan of inkomen betekent in Dubai een ticket terug naar huis. En dat is zuur als je net aan een bemiddelaar je zuurverdiende spaarcenten hebt gegeven om een visum in Dubai te bemachtigen.Dubai migrant_workers

 

Minder geldtransfers
Volgens de Trade Union Congress of the Philippines (TUCP), de Filipijnse FNV, zullen naar schatting 250.000 Filipinos die in Dubai werken, de gevolgen van de crisis merken. Jaarlijks stuurt het Filipijnse migrantenleger bijna 400 miljoen euro naar het thuisland. Als de crisis in Dubai doorzet en bouwbedrijven, winkels en hotels straks de broekriem aan moeten gaan halen dan zal dat waarschijnlijk betekenen dat de Filipijnen 185 miljoen euro per jaar aan migrantengeld mislopen.

 

Ook uit India zitten er veel migranten in de Golfstaten, met name uit de zuidelijke deelstaat Kerala. Hoewel de Indiase regering in de media vooral benadrukt dat de gevolgen van de crisis vooralsnog mee lijken te vallen, bezint het zich inmiddels op maatregelen om migranten die noodgedwongen terug moeten keren de helpende hand toe te steken. Zo wil de regering migranten bijspringen die geld hebben geleend om het avontuur in Dubai aan te gaan.

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief