Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

We willen de wereld vangen in data. Hoewel er steeds meer gegevens vrijkomen met de huidige datarevolutie, zijn cijfers niet altijd betrouwbaar of op verschillende manieren te interpreteren. In het artikel Meten is weten ~ soms uit het septembernummer van OneWorld magazine wordt geput uit onderstaande bronnen.

Nieuwe databronnen
Overheden en statistiekbureaus verzamelen van oudsher onze data. Nieuwe informatiebronnen gaan een grote rol spelen.  

Luisteraars praten mee  
In Uganda luistert 95 procent van de de bevolking wekelijks naar de radio; die is goedkoop en overal te ontvangen. Met een mix van radio en sms kunnen radio-dj's in Uganda dankzij de techniek van Trac. fm enquêtes houden onder luisteraars.  

Tijdens de werelddoelenmaand laat OneWorld zien wat er allemaal al kan en gebeurt op het gebied van ontwikkeling en duurzaamheid, en vertellen experts en opiniemakers hoe de werelddoelen volgens hen moeten werken.  

 

Volg ons via het dossier werelddoelen of www.werelddoelen.nl

OpenStreet Map 
Deze tool wil de Wikipedia van de landkaarten worden: vrij toegankelijke kaarten waaraan iedereen kan bijdragen. Daarmee kunnen levens worden gered, zoals bleek na de aardbeving in 2010 in Haïti. Vrijwilligers brachten het land in kaart, waardoor hulpverleners beter hun werk konden doen.  

 

Satellieten
Satellieten rond de aarde maken foto’s van de wereldbol, bijvoorbeeld om data over het landschap te verzamelen. Bij een onderzoek naar olielekken in de Niger-delta gebruikte OneWorld ook via satellieten verzamelde informatie. 

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief