Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nieuwe contacten

LegBank maakt goede en betaalbare protheses bereikbaar voor mensen in lagelonenlanden. De technologie is simpel en helpt bij het wereldwijde tekort aan prothesemakers. “De pitch was maar drie minuten, dus die kende ik woord voor woord.” Merel Rumping was op het podium niet gespannen. Het werd pas hectisch in de dagen erna. Trouw, NRC, Radio 1, NOS Journaal, RTL Z en LINDA wilden allemaal Merel spreken. Dat betekende de wekker op 04.00 uur en 23 uur later het laatste radio-interview. Nu de mediastorm is gaan liggen, is het de vraag of de aandacht nieuwe kansen heeft opgeleverd. Behalve een jongen die therapeutische schoenen nodig had en een aantal hogescholen die hulp boden, viel dat nog mee. Alhoewel: “Er hebben zich vier fondsen gemeld, realiseer ik me nu. Mag ik je pen even lenen? Anders vergeet ik dat.” De tip van Bill Gates vindt Merel ‘erg ambitieus’. LegBank zou in 2016 in vijftien landen gelanceerd moeten worden, ze zijn tot nu actief in drie landen. Ze hoopt dat er binnenkort nog een follow-up komt met ‘Bill’, zoals ze hem amicaal noemt. Ze wil van zijn contacten gebruikmaken. In ieder geval heeft de persoonlijk assistent van meneer Gates haar inmiddels toegevoegd op Twitter.

Eind januari organiseerden One-World en Partos het event The Power of Progress. in de Glazen Zaal in Den Haag. Tijdens dit evenement presenteerden Thomas en Merel hun onderneming aan Bill Gates. 

Probleem op de kaart

Landmapp verzamelt data van landgebruik en landeigendom van kleine boeren in ontwikkelingslanden. Deze data helpen hen bij het beschermen van hun landrechten. Na een jaar hard werken en weinig media-aandacht was de pitch voor Landmapp een ‘coming-out’, volgens Thomas. “De landproblemen van boeren zijn bekend bij goededoelenorganisaties, maar nog niet bij het grote publiek.” Dat is nu anders. “De grote kranten, NOS en BNR Nieuwsradio, allemaal besteedden ze aandacht aan Landmapp.” Thomas was zelf niet beschikbaar voor interviews. Direct na de pitch ging hij voor een paar dagen in retraite. “Eigenlijk wel chill, helemaal offline.” Na zijn break moest Thomas meteen aan de slag. Volgens Gates moet Landmapp dit jaar 15.000 enquêtes houden onder boeren om data te verzamelen. Genoeg te doen dus. In februari werden vier nieuwe werknemers aangenomen en twee investeerders binnengehaald. Tussendoor was de oprichter van Landmapp nog een week in Ghana. “We moesten een kantoortje opzetten en mensen opleiden voor het veldwerk.” Voor de maand maart staan er ook grote plannen op de agenda. Thomas verhuist voor een tijdje met zijn vrouw naar Ghana om alles in goede banen te leiden.

 

670

Over de auteur

Thomas van Hal is masterstudent Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd van …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief