Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
In de 30 OESO-landen alleen al zijn zo’n 48 miljoen mensen op zoek naar werk. Dat is een toename van 15 miljoen werkzoekenden ten opzichte van september 2007. Een economisch effect van de financiële crisis met verstrekkende sociale gevolgen. Zo is het aantal huishoudens zonder inkomen uit werk in Spanje, Griekenland en Ierland meer dan verdubbeld. 

Terwijl deze gezinnen de hand op de knip houden, staan ook de sociale vangnetten onder druk. Dat heeft een direct effect op het welzijn op de lange termijn. Het aantal nieuwgeborenen neemt bijvoorbeeld af, wat de capaciteit om de golf van vergrijzing op te vangen op termijn verkleint. Verder is bekend dat werkeloosheid en armoede bijdragen aan gezondheidsproblemen. 

Deze interactieve datavisualisatie laat zien hoe de effecten van de crisis in Nederland zich verhouden tot de effecten in de OESO-landen (groen) en het land van jouw keuze. 

          

Overheden zouden volgens OESO-secretaris generaal Angel Gurría lange-termijn winst boven korte-termijn oplossing moeten stellen: “Het economisch herstel alleen is niet genoeg om de sociale ongelijkheid te helen. Overheden zullen moeten inzetten op doeltreffend sociaal beleid om hun burgers te helpen omgaan met een eventuele toekomstige crisis."

Lees voor meer over ongelijkheid als gevolg van de crisis het OESO Society at a Glance 2014 rapport

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief