Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Tijdens een traditionele ceremonie onder een acaciaboom overhandigde de World Intellectuel Property Organization (WIPO) eind juli een digitale camera, geluidsopname-apparatuur en een laptop aan Chief Kisio en andere leiders van de Maasai-gemeenschap in het Keniaanse Il Ngwesi Laikipia. De plechtigheid werd bijgewoond door 200 leden van de Masaï.
 

Digitale kloof
De nieuwe digitale hulpmiddelen krijgen de Masaï op eigen verzoek. Ze willen de technische snufjes gebruiken voor het vastleggen van hun cultuur voor het nageslacht en hen helpen bij het beschermen van hun intellectueel eigendom.

Bijzondere straatreporters
Het uitdelen van camera’s lijkt een trend. De Nederlandse Oegandees Ssuuna Golooba heeft in zijn thuisland straatkinderen die nog nooit een camera in hun hand hebben gehad hun eigen leefwereld laten documenteren. Dit leverde confronterende en aandoenlijke foto’s op.

Om de foto’s en geluidsopnames te maken en op te slaan krijgen de Masaï training van het American Folklife Center en het Nationale Museum van Kenia. Volgens de VN-organisatie kan het project de Masaï dankzij deze cursussen ook helpen om de digitale kloof te overbruggen.
 

Pilot
Het cameraproject maakt onderdeel uit van het Creative Heritage Project, een groter project van de WIPO om het cultureel erfgoed van inheemse volkeren te beschermen. Zo helpt de WIPO lokale ambachtslieden en kunstenaars ook om het kopiëren van hun producten te voorkomen. Het videoproject van de Masaï is een pilot, als die een succes blijkt te zijn dan zal de WIPO met andere inheemse bevolkingsgroepen overleggen of dit misschien ook iets voor hen kan zijn. 

 

Geweld tegen Masaï in Tanzania
De Masaï zijn van oudsher ondervertegenwoordigd in de politieke besluitvorming en hun levensstijl wordt in Tanzania door de rest van de bevolking als achterlijk en ouderwets gezien. Politiemannen in het noorden van Tanzania hebben volgens hulporganisatie Cordaid een maand geleden acht Masaï dorpen volledig verbrand en vernield en de inwoners met geweld van hun land verdreven. De agenten werden bijgestaan door particuliere bewakers van de Otterlo Business Corporation (OBC), een jachtbedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten. Meer dan 3000 mensen raakten dakloos en ruim 50.000 stuks vee  zijn opgejaagd en voor een deel gedood. In totaal zijn 20.000 Masaai niet meer welkom in het gebied in de Ngorogoro conservation area, grenzend aan nationaal park Serengeti. Zij zijn nu afhankelijk van noodhulp.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief