Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens een herdenkingsdienst in het voetbalstadion van Johannesburg, is vandaag oud-leider van Zuid-Afrika Nelson Mandela herdacht. Naast de aanwezige Zuid-Afrikanen, waren ook veel wereldleiders en bekenden aanwezig om ‘Madiba’ te eren.

“In Zuid-Afrika zegt men: als het regent tijdens je begrafenis, staan de poorten van de hemel hoogstwaarschijnlijk open.” Dit zei ceremonieleider Cyril Ramaphosa vandaag tijdens de herdenkingsdienst van Nelson Mandela. In de stromende regen werd de oud-leider van Zuid-Afrika in het voetbalstadion van Johannesburg herdacht tijdens een herdenkingsdienst. Diezelfde regen was waarschijnlijk de oorzaak dat het stadion niet geheel gevuld was.

Desalniettemin werd Madiba herdacht door tienduizenden aanwezige Zuid-Afrikanen en vele wereldleiders. Onder andere president Obama, secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon en president Zuma hielden een speech over de donderdag overleden oud-president van Zuid-Afrika. Terwijl de speech van Obama diepe indruk achterliet in het stadion, werd de toch al niet zo populaire Zuma meerdere keren uitgejouwd tijdens zijn speech.

Obama vergeleek Mandela met Ghandi, Martin Luther King en Abraham Lincoln, en zei dat Mandela hem stimuleert een beter mens te willen zijn. Obama riep op om bij jezelf na te gaan hoe goed je de lessen van Mandela daadwerkelijk toepast. Ook noemde hij de zinnen die Mandela steunden tijdens zijn gevangenschap.

“And when the night grows dark, when injustice weighs heavy on our hearts, or our best laid plans seem beyond our reach – think of Madiba, and the words that brought him comfort within the four walls of a cell:

It matters not how strait the gate,

How charged with punishments the scroll,

I am the master of my fate:

I am the captain of my soul.”

Namens Nederland waren Koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bij de herdenking aanwezig.

Hier kun je de hele speech van Obama zien, en nrc.nl vatte de aanwezigen op de herdenking in beelden.

Foto: (cc)

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief