Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdschrift Forbes heeft haar jaarlijkse top tien bekend gemaakt van de tien meest invloedrijke personen ter wereld. Hier de lijst van machthebbers:

10) Larry Page – Medeoprichter en CEO van Google. Page is de enige topman van een commercieel bedrijf die in de lijst staat. Zijn zoekmachine is natuurlijk alom bekend en heeft hem geen windeieren gelegd. Met een geschat vermogen van 30 miljard dollar prijkt hij ook hoog op Forbes lijst van 's werelds rijkste personen.

9) Narendra Modi – De premier van India. Heeft sinds zijn aantreden in 2014 grote structurele hervormingen doorgevoerd in de Indiase infrastructuur en gezondheidszorg van het land met ruim 1,2 miljard inwoners. Interressant weetje: na Obama is Modi de politiek leider met het hoogste aantal volgers op sociale media.

8) David Cameron – Dit jaar weer herkozen als premier van het Verenigd Koninkrijk. Is natuurlijk niet niks. Haalde dit jaar vooral internationale headlines vanwege zijn conservatieve houding ten opzichte van vluchtelingen.

7) Janet Yellen – Amerikaanse econome. Sinds 2014 voorzitter van de Fed, de Centrale Bank van de Verenigde Staten en daarmee de eerst vrouw die hier aan het hoofd staat.  Door Forbes werd zij eerder uitgeroepen tot een-na-machtigste vrouw ter wereld, net achter Merkel, die haar ook in deze top 10 weer verslaat.

6) Bill Gates – Hoewel hij steeds minder betrokken is bij zijn kindje Microsoft, is Bill Gates nog steeds ’s werelds rijkste aardbewoner. Daarnaast runt hij samen met zijn partner Melinda 's werelds grootste private weldoenersorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation, een stichting die gericht is op armoedevermidering, gezondheidszorg en onderwijsverbetering.  

5) Xi Jinping – Secretaris-Generaal van de Communistische partij van China. Volgens Forbes vaak bestempeld als de “machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong”. Niet zo gek ook. De Aziatische tijger China gromt luider dan ooit. De diplomatieke rel met de Verenigde Staten om het militaire gesteggel in de Zuid-Chinese Zee is hier het meest recente voorbeeld van.

4) Paus Franciscus – De geloofsleider van een zesde deel de wereldbevolking bezet plaats 4. Francisus heeft voor een progressieve impuls gezorgd binnen het katolieke discours. Hij predikt nederigheid en heeft zich opgeworpen als de stem van de stemlozen. Ook heeft hij de kuisheidsgordel van de kerk wat versoepeld en thema's als homoseksualiteit, abortus en anticonceptie uit het katholieke verdomhoekje getrokken.

3) Barack Obama – In 2014 stond de president van 's werelds grootse militaire macht nog op de tweede plek. Nu zijn presidentschap het einde nadert is hij een plaats gezakt. Daarnaast kampt hij volgens Forbes met de nodige politieke kwaaltjes: “In eigen huis ligt zijn populariteit onder de vijftig procent en in het buitenland wordt hij in Europa afgetroefd door Merkel en in het Midden-Oosten door Poetin”.

2) Angela Merkel – De hoogste vrouwelijke notering gaat naar Merkel, staatsmoeder van de Duitsers sinds mensenheugenis. Ze is inmiddels bezig aan haar vierde termijn, waarmee zij de langst zittende EU-leider is. Ook werd ze dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in verband met haar humanitaire optreden in de vluchtelingencrisis.

1) Vladimir Poetin – Landjepik in de Kaukasus, bombardementen in Syrië, de annexatie van de Krim: Poetin doet het allemaal en kan het allemaal. Hij legt ongegeneerd zijn machtspolitiek op aan de wereld en deze kijkt machteloos toe. Poetin blijft de baas en dat mag geen verrassing heten.

De top 10 van Forbes[[{“fid”:”41226″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”10 Most Powerful People In The World”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”10 Most Powerful People In The World”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”10 Most Powerful People In The World”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief