Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Hitchhiken oftewel liften is iets wat de meeste mensen niet snel doen omdat er een zekere mate van onzekerheid heerst (is deze persoon te vertrouwen, wanneer wordt ik opgepikt en ben ik op tijd voor mijn afspraak, etc). Voor mijn tijd in Afrika heb ik nog nooit gelift maar de behoefte is hier wat groter en soms heb je simpelweg geen keuze. Een greep uit mijn ervaringen.

“De bus? Ga gewoon naar de weg en probeer een lift te krijgen”. Dit is wat een Amerikaan tegen me zei in Zomba, Malawi en wat schijnbaar vrij logisch is voor hem en vele anderen. Hij werkt voor het US Peace Corps wat betekent dat je een 2-jarig contract hebt om vrijwilligerswerk te doen ergens in een ontwikkelingsland. Omdat je nogal op de centen moet letten was er voor hem meestal geen keus en moest hij wel liften. Ik volg zijn advies en beland op een grote truck die van Zomba naar Blantyre gaat wat normaal gesproken een rit van 1 uur is maar nu 3 uren koste. Een mooie ervaring en op zich geen verkeerd idee om dit vaker te doen.

 In Zimbabwe hoorde ik van de locals dat liften meestal relaxer, goedkoper en sneller is dus reden genoeg om het eens te proberen. Van Nyanga naar Mutare in Zimbabwe kreeg ik een lift maar zoals ik al hoorde is het wel de bedoeling dat je hiervoor betaald. Deze keer was het een peronenauto waardoor ik dus een comfortabele en snelle rit kreeg.

 Van Great Zimbabwe naar Bulawayo duurde het wat langer maar mijn geduld werd beloond toen er een Philips bestelbusje langs kwam en stopte. Ik dacht dit kan geen toeval zijn datvan alle auto’s er een Nederlands bedrijfs busje stopt, geweldig! George was de chauffeur en werkt als manager bij de electronica zaak die voornamelijk Philips producten verkoopt. Een interessante rit met goede gesprekken en nog sneller en gratis ook. 

Van Karoi naar Chirundu aan de Zambiaanse grens gaan er geen bussen dus liften is de enige optie en een mega truck stopte en ik kon aan boord. Richard vervoerde grondstoffen vanuit een mijn in Zimbabwe via Zambia naar Congo (DRC). Onderweg stoppen voor wat bananen en uiteindelijk deze man betaald in dollars en bananen haha…

Tijdens mijn rit van Lusaka, Zambia naar Johannesburg, Zuid-Afrika hoorde ik dat liften in Botswana ook vrij normaal is en in sommige (kleinere plaatsen) zelfs de enige optie is. Weer een aantal goede ervaringen die er toe hebben geleid dat dit niet de laatste keer is dat ik zal gaan liften.

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief