Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een in omslagdoeken geklede Masai met uitgerekte oorlellen en van kraaltjes gemaakte sieraden in een yogapose. Jacob Parit (41) vindt die aanblik doodnormaal.

Op de uitgestrekte vlakte voor de wolkenloze Kilimanjaro werpt hij zich met een buurman op de grond. Terwijl in het licht van de opkomende zon een kudde zebra’s passeert, duwen de mannen zich op hun armen omhoog, strekken hun lichaam en staren naar de hemel. “Yoga is iets waar mijn lichaam dagelijks om vraagt. Het is net zo normaal als me ’s ochtends uitrekken en gapen”, vertelt Parit.

Parit is opgeleid door de Amerikaan Paige Elenson, oprichter van het African Yoga Project. Toen Elenson, ooit financieel adviseur aan Wall Street, de Masai met yoga liet kennismaken, dacht Parit bij het zien van sommige moeilijke poses eerst aan magie.
“Ik dacht: ‘Dit kunnen wij nooit leren.” Maar tijdens de lessen merkte de Masaikrijger dat ook hij het kon én dat hij zich er beter door voelde. “Eerder doodde ik dieren als zebra’s en leeuwen. Niet om te eten, maar puur voor de lol. Nu ben ik, dankzij yoga, een vredelievend en relaxter persoon.”

Parit is nu instructeur en brengt de rest van zijn gemeenschap in contact met yoga. Het African Yoga Project geeft ondertussen zo'n 5000 studenten les per week in plattelandsdorpen en steden door heel Kenia, maar ook in gevangenissen, scholen en AIDS-hulpgroepen.

Beeld: Jeroen van Loon

Over de auteur

Andrea Dijkstra werkt vanuit Afrika als freelance journalist. Voor ze naar Afrika vertrok, studeerde ze culturele antropologie.  
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief