Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Nederlandse regering dient geloofwaardig op de trein naar Kopenhagen te stappen, volgens de club. Dit betekent in Nederland kiezen voor een zee van zonnepanelen op de daken en duizenden windmolens in de Noordzee. De regering dient zelf met 1,5 miljard euro per jaar een duit in het zakje te doen van het internationale klimaatfonds voor ontwikkelingslanden. Pieter Winsemius voormalig politicus  en bijzonder hoogleraar management duurzame ontwikkeling benadrukt tijdens de aftrap van de samenwerking het belang van de Deense top: “De knop moet om. De Nederlandse ontwikkelingsorganisaties zijn de grootste ter wereld, we moeten af van het Calimero-effect en mogen die verantwoordelijkheid best nemen. Het is ook voor de eerste keer in de wereldproblematiek dat we afhankelijk zijn van de derde wereld. Als daar problemen als armoede niet opgelost worden, dan zijn we nog nergens als het om het klimaat gaat. “

Deelnemende organisaties

Cordaid
Eneco

Greenpeace
Hivos
Icco FairClimate
Milieudefensie

Natuur en Milieu
Natuurmonumenten
Nederlandse Vrouwenraad
Oxfam Novib
Wereld Natuurlijk Fonds
Wise
Nederlandse Spoorwegen
Gemeente Utrecht
De Aarde
Fietsersbond

Haags Milieucentrum
Interface for Cycling Expertise
IUCN
Landschap Noord-Holland
Natuurkalender
Plan
Provinciale Milieufederaties
Save the Children Nederland
Simavi
Stichting Kinderboerderijen
Stichting
 Vluchteling
Vluchtelingenwerk Nederland
Waddenvereniging

Trein missen
Volgens de samenwerkende organisaties dienen de rijke landen hun uitstoot van broeikasgassen in 2020 met tenminste 40 procent terug te brengen, en het overgrote deel van de reductie in eigen land realiseren. Alleen op deze manier kan de wereldwijde temperatuurstijging binnen veilige grenzen blijven, zo wordt beredeneerd. Winseminus: “Ik hoor vaak, als we niet oppassen, dan missen we de trein. Misschien is deze trein wel de laatste.”

Langste petitie ter wereld
Bij de Kopenhagen-top zal ook in Nederland zelf stil worden gestaan. Op 12 december organiseert de KlimaatCoalitie in de Utrechtse Jaarbeurs het evenement Beat The Heat Now: een mix van politiek en amusement. De finale van het evenement is het vertrek van een speciale door de Nederlandse Spoorwegen gearrangeerde trein, de Beat The Heat-Express. Met deze klimaattrein reizen minister Cramer, Kamerleden, ambtenaren, wethouders en burgemeesters, vertegenwoordigers van natuur-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties, wetenschappers en journalisten naar de klimaattop in Kopenhagen. De Beat The Heat-Express wordt de langste rijdende petitie ter wereld. Iedereen kan zijn persoonlijke boodschap aan de politieke leiders in Kopenhagen op de trein zetten. Vanaf november kan dit via de website van Beat The Heat Now en het kan op 12 december zelf op de trein.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief