Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Die veelpotige insecten waar veel vrouwen bang voor zijn, helpen straks misschien wel met het maken van jouw kleding. Ja, we hebben het over spinnen. Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd om een vest en sjaal te maken van spinnenzijde. 

Toch is het niet de spin die het zijde direct heeft geproduceerd, maar een genetische gemodificeerde zijderups met het gen van de  Araneus ventricosus-spin. De kleding bevat slechts 0,4 procent spinnenzijde, maar is wel 53 procent sterker dan kleding van rupsenzijde. Niet verwonderlijk misschien, want de draden van een spinnenweb zijn vijf keer zo sterk als stalen draad. Spinnenzijde is dan ook het sterkste biologische materiaal.

De wetenschappers hebben gebruikt gemaakt van zijderupsen, omdat spinnen te weinig zijde produceren. Het is ook niet mogelijk om veel spinnen bij elkaar te zetten want ze eten elkaar op. De zijderups produceert genoeg zijde voor onze kleding. De volgende stap is het verhogen van het percentage spinnenzijde, zodat het materiaal nog sterker wordt.

Lees meer op de site van Scientias. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief