Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

 

Venezuela inenting foto Unicef
Inentingen kunnen veel sterfgevallen
voorkomen. Foto: Unicef/Markisz

In 2006 stierven 9,7 miljoen kinderen onder de vijf jaar oud. Het is voor het eerst dat Unicef een kindersterfte registreert van minder dan 10 miljoen kinderen. In 1990 overleden nog dertien miljoen jonge kinderen. Een sterftecijfer van 9,7 miljoen is volgens het VN-kinderfonds nog steeds duizelingwekkend hoog, maar vergeleken met de kindersterfte in 1990 is er toch sprake van een flinke daling. Unicef spreekt daarom van ‘een historische stap voorwaarts’.
 

 

Inentingen

 

Deze ‘historische stap voorwaarts’ in de daling van de kindersterfte is grotendeels te danken aan de inzet van basale gezondheidszorg. Het gaat bijvoorbeeld om het promoten van borstvoeding, om inentingen tegen mazelen, het uitdelen van vitamine A ter verhoging van de weerstand en om het gebruik van met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten ter bescherming tegen de malariamug.

 

Tijd om stil te staan bij de behaalde successen is er niet. “Dat elk jaar toch nog 9,7 miljoen kinderen overlijden, is onacceptabel,” zegt Unicef-directeur Ann Veneman. “De meeste van deze sterfgevallen waren te voorkomen geweest.”

 

In Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is sprake van een snelle afname van de kindersterfte. Dat geldt ook voor Centraal- en Oost-Europa en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (de voormalige Sovjet-Unie) en voor Oost-Azië en de Pacific. Marokko, Vietnam en de Dominicaanse Republiek hebben sinds 1990 de kindersterfte met ruim een derde teruggebracht. Madagaskar kent een afname van 41 procent en in Sao Tomé en Principe is de sterfte met 48 procent afgenomen.

 

Afrika boekt vooruitgang

 

In de geïndustrialiseerde landen ligt de kindersterfte aanmerkelijk hoger in plattelandsgebieden en in gezinnen die tot de allerarmsten behoren. checkupMaar de kindersterfte is daar veel lager dan elders in de wereld: hier zijn op elke duizend levendgeborenen ‘slechts’ zes sterfgevallen te betreuren.

  

Van de 9,7 miljoen kinderen die jaarlijks overlijden, zijn er 3,1 miljoen afkomstig uit Zuid-Azië en 4,8 miljoen uit de Afrikaanse landen beneden de Sahara.  Toch boeken ook landen in Sub-Sahara Afrika vooruitgang. In Malawi is de kindersterfte tussen 2000 en 2004 met 29 procent gedaald. In Ethiopië, Mozambique, Namibië, Niger, Rwanda en Tanzania is er sprake van een afname van ruim 20 procent.

 

 

Zie voor meer informatie het OneWorld Dossier

dossier mdg1.gif

 

Millenniumdoelen

 

 

 

 

De hoogste sterftecijfers zijn te vinden in landen in West- en Centraal Afrika. In zuidelijk

Afrika worden de behaalde resultaten ondermijnd door de aidsepidemie.

  

“Op dit succes in de volksgezondheid moeten we voortbouwen om de Millenniumdoelen te bereiken”, vindt Veneman. Volgens die streefcijfers van de Verenigde Naties moet de kindersterfte in 2015 tweederde lager zijn dan in 1990. Als er nog eens jaarlijks 5,4 miljoen kinderlevens kunnen worden gered, zal dit doel inderdaad worden bereikt.

 

 

Unicef

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief