Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Sajar Bank in India heeft veel werknemers onder de dertien jaar. Schokkend? Het is niet zo erg als het lijkt. De jonge werknemers leren andere kinderen in de stad Ahmedabad hoe ze geld kunnen sparen.

De bank is opgezet door een non-profit organisatie om families te ondersteunen. Na schooltijd haast een groep kinderen zich naar de bank, als werknemer of klant. Zo ook de negenjarig Zia Miza. Ze heeft laatst geleerd dat ze geld op haar account kan sparen voor het geval haar moeder ziek wordt. Een maand later kwam het al van pas. Haar moeder had medicijnen nodig en haar vader had geen geld. Met de 200 Indiaanse roepia (2,58 euro) van Zia konden de medicijnen worden gekocht, vertelt het meisje glimlachend aan nieuwssite Al Jazeera.

Het lijkt een klein bedrag, maar voor de ouders van de betrokken kinderen is het veel geld. Zij verdienen tussen de 200 en 500 roepia per dag. Het gespaarde geld kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Het motto van de bank is dan ook: “Ons gespaarde geld voor onze moeilijke tijden”.

De bank is gevestigd aan een modderige weg in de islamitische wijk Sankalit Nagar, en heeft 21000 roepia op de rekening staan. Volgens de 11-jarige manager Amreen Kalubhai Sangaria groeit het bedrag elke dag. “Sinds ik vier maanden geleden manager werd, is ons spaargeld met 1000 roepia gegroeid.” 

Lees meer op de website van Al Jazeera.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief