Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Wereldwijd werken naar schatting iets meer dan 200 miljoen kinderen voor een hongerloontje in de industrie, landbouw of als huishoudelijke hulp. Tegelijkertijd zitten 200 miljoen volwassen zonder werk en heeft nog een groter aantal volwassenen te weinig werk. Uit een groot aantal casestudies die door FNV Mondiaal zijn bestudeerd, blijkt dat als kinderen van werk naar school worden begeleid, de werkgelegenheid voor volwassenen verbetert, net als hun onderhandelingspositie voor betere arbeidsvoorwaarden.

 

AppleMark
Indiase anti-kinderarbeid
campagne.
(cc) Mckaysavage

Handgeknoopte tapijten

 

Zo haalt het rapport een voorbeeld aan van de tapijtindustrie in Zuidoost-Azië. In de jaren ’90 waren handgeknoopte tapijten het voorbeeld waarmee de gruwelen van kinderarbeid werden geïllustreerd. Vijftien jaar geleden werkten minstens een miljoen kinderen in India, Nepal en Pakistan fulltime in de tapijtindustrie. Door invallen van ngo’s, de instelling van Rugmark, een duurzaam keurmerk voor de tapijtindustrie, en inspanningen van de overheid om onderwijs beter toegankelijk te maken is het aantal kindarbeiders met ongeveer 700.000 teruggebracht. Harde cijfers ontbreken, maar onderzoekers van Rugmark schatten dat die 700.000 vrijgekomen arbeidsplaatsen zijn opgevuld door 500.000 volwassenen. De kans dat de kinderen die gestopt zijn met tapijten knopen niet in de schoolbanken terecht zijn gekomen, maar elders alsnog kinderarbeid verrichten, achten de onderzoekers klein onder andere omdat het aantal kinderen in scholen is toegenomen.

 

 

Noodzakelijk kwaad

Kinderarbeid wordt nog te vaak als een noodzakelijk kwaad gezien, meent Sofie Ovaa, campagnecoördinator van de Stop Kinderarbeid campagne. “Het is goed dat dit rapport de mythe doorprikt dat gezinnen anders niet rond kunnen komen”, vindt zij.

Maandag 10 mei begint in Den Haag een internationale conferentie over kinderarbeid. Daar zullen onder meer afspraken worden gemaakt om de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen “Een gemiste kans”, vindt Ovaa. “Wij pleiten voor een ambitieuzer doel om álle vormen van kinderarbeid aan te pakken die onderwijs in de weg staan.”

 

De definitie van ergste vormen van kinderarbeid kan volgens Ovaa werk in de huishouding of op het land uitsluiten. “Dat zijn sectoren waar evengoed misstanden voorkomen. En bovendien, waarom mag de een wel naar school en zou je de ander laten werken? Het is tijd om een duidelijk signaal af te geven dat kinderarbeid niet acceptabel is en dat het recht op onderwijs voor alle kinderen moet gelden.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief