Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Opluchting en ontlading spatten van het beeld. De clip ‘Bye Bye ebola’ van de Sierraleoonse rapper Block Jones is een ode aan de Ebola-strijders in zijn land.

De video toont swingende artsen in behandelcentra, twerkende militairen bij checkpoints en President Bai Koroma, die glimlachend het overwinningsteken maakt. V for Victory.

Ook voorlichtingsgroepen en een priester wagen een dansje, begeleid door de tekst “Nice to see we all work as one”.

[[{“fid”:”41625″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kijken: feestvierend en ebola-vrij Sierra Leone”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Kijken: feestvierend en ebola-vrij Sierra Leone”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”BYE BYE EBOLA”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Bevolking zelf
Ook de bevolking zelf komt uitgebreid in beeld. Een onmisbare groep. Van maandenlang handen wassen in chloor tot het opzij schuiven van tradities om ebola-doden op een veilige manier te begraven. Zonder de inspanning van de Sierra Leoonezen was het besmettelijke virus niet te verslaan. 

Reden voor vishandelaren en kinderen om vol overgave de populaire Afrikaanse Azonto-dans uit te voeren.

Voorzichtig blijven
De video toont ook een handenwassende verpleger. Want dat het gevaar met een ebola-vrije verklaring nog niet is geweken, blijkt uit buurland Liberia. Dat land werd tweemaal eerder – in mei en september – ebola-vrij verklaard. In hoofdstad Monrovia werden dit weekend echter drie nieuwe besmettingen geconstateerd. 

Met Guinee, het buurland waar de West-Afrikaanse epidemie in 2013 begon, gaat het beter. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaart het Franstalige land naar verwachting over vijf weken ebola-vrij.

Over de auteur

Eva Huson woont en werkt als freelance journalist in Irak. Ze schrijft over oorlog, migratie en hulp.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief