Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Kies 22 mei voor groene oplossingen”, staat groot op de website van Milieudefensie. De kieswijzer van Milieudefensie vergelijkt de standpunten van politieke partijen met elkaar op zes groene onderwerpen: klimaat en energie, landbouw en voedsel, handelsbeleid, natuur en biodiversiteit, leefomgeving en mobiliteit. Zo lees je op de website bijvoorbeeld hoe GroenLinks over schaliegas denkt en de mening van de PvdA over natuurgebieden.

Dierenkieswijzer
Ook over dierenwelzijnsonderwerpen is een stemwijzer ontwikkeld. De dierencoalitie, een samenwerkingsverband van 19 organisaties, lanceerde de dierenkieswijzer. Door 16 vragen te beantwoorden met “Mee eens” of “Oneens”, waarbij je eventueel kunt aangeven dat een vraag voor jou belangrijk is, kun je zien welke partijen het meest aansluiten bij jouw mening. Onderwerpen als stierenvechten, bont en visserijsubsidies komen aan bod.

Belangen ontwikkelingslanden
De derde kieswijzer geeft inzicht in welke partijen het meest rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden. De FairKiezingswijzer van de Foundation Max van der Stoel vergelijkt net als de kieswijzer van Milieudefensie de standpunten van Nederlandse politieke partijen op het gebied van een aantal onderwerpen: handel, klimaat, landbouw, grondstoffen, fair taxes, biobrandstoffen, fair labour, migratie en ontwikkeling en fair politics. In de Ranking van Fair Politics, waarin politieke partijen gerangeerd staan aan de hand van hun daden voor een rechtvaardiger Nederlands beleid voor ontwikkelingslanden, staan GroenLinks en de SP momenteel bovenaan.

Allemaal bij elkaar
Om alle standpunten van alle partijen over duurzaamheid en internationale samenwerking tegelijkertijd te kunnen vergelijken, is er nog het "Verkiezingsoverzicht voor wereldburgers" van de NCDO. Van vluchtelingen- en asielbeleid tot energiezekerheid en van defensie tot eerlijke hande: de onderzoekers van NCDO zetten de standpunten van de verschillende partijen op een rij.

Beeld: Mariëlle Ernst

Over de auteur

Jonge en creatieve journalist/fotograaf met een hart voor tijdschriften, online en social media.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief