Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Tot nog toe konden boeren uit afgelegen gebieden zich nauwelijks verzekeren, omdat een onderzoek van schadegevallen ter plaatse onhaalbaar is. Het Internationaal Onderzoeksinstituut voor de Veeteelt (ILRI) in Kenia gaat hen nu helpen de schade te verhalen.logo KLIMAATtop OW

 

ILRI gaat de vrij toegankelijke satellietgegevens analyseren. Verdroogde vegetatie reflecteert licht op een andere manier dan levende planten, en dat is zichtbaar op satellietbeelden. Als veetelers dieren verliezen en daarvoor een schadeclaim indienen, kan het ILRI verifiëren of droogte de oorzaak is. De verzekeraars kunnen de boeren dan vergoeden.  

 

Premie

De boeren die deelnemen aan het pilotproject, moeten een jaarpremie van 33 tot 66 euro betalen per zes tot acht dieren. Het project gaat van start in Noord-Kenia, maar wordt uitgebreid naar de rest van het land als het een succes wordt. afrika satellietfotoHet ILRI wil gaan samenwerken met verschillende verzekeringsmaatschappijen. De satellietgegevens komen van de Amerikaanse National Oceanic Atmospheric Administration.

 

Amerika en de Europese Unie stellen al langer gratis satellietbeelden ter beschikking van arme landen om hen te helpen voedselschaarste te voorkomen.

 

Kenia heeft sinds 2007 te kampen met zware droogteperiodes waardoor veel vee en landbouwgewassen verloren zijn gegaan. Satellietbeelden zijn goud waard om de gevolgen van dergelijke droogteperiodes voor de landbouw snel op te sporen en te volgen. Een probleem is dat er dure apparatuur en goed opgeleide technici nodig zijn om de gegevens te analyseren. In veel Afrikaanse landen moeten politici er nog van overtuigd worden dat de investering daarin loont.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief