Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De huidige generatie jongeren groeit op in een wereld waarin fysieke afstand steeds minder een belemmering is om in contact te staan met de wijde wereld. De grenzen binnen Europa zijn vervaagd en veel (Europese) landen zijn steeds makkelijker te bereiken met de auto, trein of een goedkope vlucht. Jongeren hoeven nauwelijks hun kamer uit om met de rest van de wereld in contact te komen. Digitale netwerken brengen hen overal met een muisklik.

Jongeren zijn dus wereldburgers. In hoeverre gedragen zij zich als mondiaal burger en zijn zij zich bewust van hun mondiaal burgerschap? In tegenstelling tot volwassenen hebben jongeren (tot 18 jaar) nog geen formele rechten en plichten. Zij mogen nog niet stemmen bij verkiezingen en hoeven nog geen belasting te betalen. Naarmate ze ouder worden, hebben echter ook jongeren in hun gedrag als consument en als lid van de samenleving steeds meer duurzame keuzemogelijkheden waarmee ze uiting kunnen geven aan hun mondiaal burgerschap. Het gedrag dat zij vertonen is niet alleen nu van invloed op de wereld, het is waarschijnlijk dat het een voorbode is van het gedrag dat zij als volwassene zullen vertonen. Inzicht in het gedrag en de houding van de huidige generatie jongeren geeft een glimp van de toekomstige volwassen mondiale burgers.

Een van de conclusies van het onderzoek Jongeren & de Wereld 2013 is dat duurzaam gedrag is aan te leren. Het aanleren gebeurd op school én thuis. Jongeren met een hogere opleiding en met veel kennis over wereld gedragen zich duurzamer dan jongeren met een lagere opleiding en met minder kennis. Daarnaast kopiëren jongeren het gedrag van hun ouders. Als jongeren opgroeien in gezinnen waarin de ouders zich duurzaam gedragen vertonen zij ook duurzaam gedrag. Het hele rapport kan je hier inzien.

Over de auteur

Lette Hogeling doet bij NCDO onderzoek naar wat Nederlanders weten en vinden van mondiale vraagstukken en hoe dit in hun gedrag tot …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Annemarie van Elfrinkhof doet onderzoek naar de houding, kennis en het gedrag van Nederlanders ten aanzien van internationale samenwerking …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief