Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In welke delen van Afrika is de opmars van jonge politici het grootst?
“Het is moeilijk te zeggen waar de politieke participatie onder de jeugd vooral plaatsvindt, omdat er geen officieel platform voor is. Jonge politieke invloeden verschijnen over het hele continent, er staan bijvoorbeeld

Young NIMD is een jongerenplatform van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD). Het is een Nederlands initiatief bedoeld ter ondersteuning van politieke partijen wereldwijd. De Nederlandse partijen PVDA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn betrokken bij het jongerenplatform.

groepen op in Botswana en Tanzania. Studenten uit die landen zullen spreken op Afrikadag 2009.”

 

 

 

Waar wordt over gedebatteerd tijdens de Afrikadag 2009?
Politiek heeft in Afrika vaak een gewelddadig imago. Met verkiezingen loopt het vaak spaak, omdat zowel politici als burgers de uitslag willen beïnvloeden. Tijdens de sessie komende zaterdag willen we de aandacht van het geweld afhalen en ons focussen op de rol die jongeren kunnen bekleden in de politieke arena. Als jonge politici in Afrika een stem krijgen, kunnen zij het gewelddadige imago van hun land voorgoed verhelpen. Op Afrikadag 2009, zullen we de belangrijkste barrières en de grootste kansen voor jonge politici in Afrikaanse landen tonen. Ook wordt er besproken hoe de Nederlandse jeugd een politieke bijdrage kan leveren aan Afrika. Met name de participatie van jeugd in Zimbabwe, Liberia en Ethiopië komt ter sprake.”

 

Waarom hebben jonge Afrikaanse politici nog maar weinig invloed?

Verkiezingen Ghana 2008
Verkiezingen Ghana 2008
Foto: CC

De huidige politieke instanties in Afrika betrekken de jeugd amper bij verkiezingen of besluiten. Dat zorgt bij jongeren voor afkeer, vroeger leidde dit vooral tot geweld. Maar wat je steeds vaker ziet is dat jongeren een ‘tegenpartij’ oprichten. Toch heeft respect voor ouderen, een cultureel aspect, de overhand. Jongeren binnen politieke partijen zullen niet snel kritiek leveren op oudere ‘collega’s’. Dit is een voorbeeld van een barrière die besproken wordt tijdens Afrikadag 2009.”

 

Hoe kunnen Afrikaanse jongeren voet aan de grond krijgen op het politieke toneel?
“De jeugd moet meer samen gaan werken, vooral met onderwerpen waar zij een gedeelde interesse in hebben. Wij verzorgen lokale, regionale en internationale platforms waar zij hun stem wél kunnen laten horen. Het belangrijkste ingrediënt blijft onderwijs. Niet alleen het basisonderwijs is van belang, ook politiek onderwijs is noodzakelijk. Hoe meer jongeren meedoen aan politieke debatten en discussies, des te wijzer te worden. Om een representatieve functie te bekleden moeten ze bijvoorbeeld weten hoe het politieke systeem in hun land werkt. “
 

Wat hoopt Young NIMD met de sessie op Afrikadag te bereiken?
“We hopen te laten zien hoe belangrijk het is om jongeren te betrekken bij de politiek, voor een meer democratische maatschappij. Deze jonge politici zijn de leiders van morgen. Educatie en participatie is noodzakelijk voor een goed verloop van de toekomst.”
  

 

Afrikadag is een dag die in het teken staat van Afrika en internationale samenwerking. Deze dag wordt jaarlijks gehouden in Den Haag. Ook dit jaar wordt het een bijzondere editie. Zo komt Paul Rusesabagina, op wiens verhaal de film Hotel Rwanda is gebaseerd, samen met andere Afrikaanse en Nederlandse sprekers. Ook komen er twee ministers uit Zimbabwe. Cultuur en muziek ontbreken ook dit jaar niet, met onder andere een optreden van de Beninese zangeres Angélique KidjoAngélique zijn die elementen zeker aanwezig. De Afrikadag vindt op zaterdag 25 april plaats in de Haagse Hogeschool.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief