Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Impulsief maakte Wouter Booij zaterdag een Facebook-event aan, waarin hij de demonstratie aankondigde. “Het kwam voort uit boosheid”, vertelt Wouter Booij (28), communicatiemedewerker bij PvdA. “Terwijl we op de trein zaten te wachten, lazen we de nieuwsberichten over de ‘muslimban’ van Trump. Er werden zelfs mensen op Schiphol geweigerd. Bijvoorbeeld een man die niet meer naar huis kan, naar zijn familie.”

Het maakte veel los bij Booij en zijn zes vrienden. “We besloten niet langer langs de zijlijn te blijven staan en ons uit te spreken tegen haat. Daarbij werden we geïnspireerd door een gedicht van de Duitse theoloog Martin Niemöller over de passieve houding van intellectuelen tijdens de opkomst van de nazi’s.  Daaruit blijkt dat niemand groter is dan degene die naast je staat.”

Ironisch verenigd

“De aanleiding van dit protest is de invoering van de ‘Muslimban’ door president Trump. Maar het gaat over veel meer dan dat. Morgen staan we op het Malieveld voor solidariteit, verbinding, tolerantie en tegen uitsluiting, onderdrukking en racisme. Wij willen vechten voor een samenleving waar geen onderscheid wordt gemaakt in afkomst, waar geen eerste- en tweederangsburgers bestaan”, zegt Booij. 

“Die maatregel vinden wij zo heftig, dat we niet gewoon door kunnen gaan met ons leven. Als Trump op deze manier doorgaat zal dit een groot effect op de toekomst hebben. En dat heeft ons doen besluiten dat wij aan de juiste kant van de geschiedenis willen staan.”

“We hebben het hier over één van de machtigste leiders van één van de grootste landen in de wereld. Zijn acties hebben niet alleen consequenties voor Amerikanen, maar voor ons allemaal. En het controversiële is, hij is een leider van de vrije Westerse en democratische Verenigde Staten. Het land dat ironisch genoeg ‘verenigd’ in zijn naam heeft, spoort nu mensen tot xenofobie en racisme aan”, stelt Booij. 

Zwijgende meerderheid

Door het organiseren van deze demonstratie hoopt Booij dat de stille progressieve meerderheid wakker wordt. Het protest stond eerst voor de Amerikaanse ambassade gepland, maar is door de groeiende omvang verplaatst naar het Malieveld. Op Facebook hadden dinsdagmiddag al 3400 mensen aangegeven mee te zullen doen aan de demonstratie.

 

Over de auteur

Cathérine Minczeles is redactiestagiair bij OneWorld en student Journalistiek aan de HU.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief