Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – Houdt de strijd van deze zogenaamde Jihadisten die beweren in de naam van Allah voor een Islamistische staat te vechten en daarbij een spoor van verderf achterlaten nou niet eens op? Ik denk dat de wereld zo langzamerhand genoeg heeft van 'godlievende' moordenaars die onschuldige mensen vermoorden, opblazen, hoofden afhakken et cetera. Maar bij tal van eenzame zielen spreekt de rebellie tot de verbeelding. Vaak zijn het kansloze jongeren die worden opgehitst door leiders die hun machtspositie misbruiken. 

Het brein achter de Balibom
Neem in Indonesië als voorbeeld de bejaarde havik Abu Bakar Baashir. Hij is de oprichter van de terreurorganisatie de Jemaah Islamiyah (JI). Hij mag dan wel veilig zijn weggestopt op het afgelegen eiland Nusa Kambangan, het Alcatraz van Indonesië, waar hij een gevangenisstraf van vijftien jaar uitzit wegens het opzetten van terroristische trainingskampen in de provincie Atjeh, zijn rol als Amir, spirituele leider van een grote Islamitische staat, is alles behalve uitgespeeld. Onder de hardliners wordt hij aanbeden.

Baashir wordt wel beschouwd als het brein achter de Balibom in 2002 waar meer dan 200 mensen bij omkwamen. Nu geeft hij vanuit zijn cel  zijn volgelingen door heel Indonesië de opdracht de extremistische rebellenbeweging ISIS, dat staat voor de Islamitische staat van Irak en Syrië, te steunen. Het is de meest recente jihad in het Midden-Oosten waar ook Indonesische jongeren over dromen.

Inzameling voor ISIS
Op de website van zijn splinterbeweging, Jamaah Ansharut Tauhid (JAT), een nog radicalere organisatie dan de JI, roept Baashir zelfs Indonesische jihadisten op naar Irak af te reizen. En die staan in de rij, niet vanwege hun religieuze gevoelens maar het schijnt dat de leiders van ISIS de reis, kost en inwoning vergoeden en nog een zakcentje meegeven ook.

De terreurorganisatie van de bejaarde Baashir is volgens Sidney Jones van het Instituut voor Politieke Analyse en Conflicten in Jakarta niet de enige militante beweging in Indonesië die ISIS steunt. Op de Islamitische Staatsuniversiteit (UIN) hielden radicale studenten onlangs zelfs een financiële inzamelingsactie voor de rebellenbeweging ISIS. Er werd maar liefst 3000 euro ingezameld, een behoorlijk bedrag voor studentenbewegingen in dit land. “Hoe verder ISIS in Noord-Irak oprukt, hoe sneller de steun van Indonesische jihadisten voor de strijd van hun moslimbroeders in het Midden-Oosten groeit”, aldus Jones.

“Een gevaarlijke ontwikkeling”, vindt terreurexpert Noor Huda Ismail. Hij kent Baashir goed want hij studeerde in zijn jonge jaren op de radicale Koranschool van de bejaarde havik in centraal-Java. Niet dat hij radicaal was. Zijn ouders meenden toen dat het een goede school was. Volgens Huda Ismail zouden er al meer dan vijftig Indonesische jihadisten via Turkije Syrië zijn binnengekomen. De verwachting is dat ze aan de zijde van ISIS nu in Irak vechten.

Nieuwe golf van terreur
De vrees bestaat dat de extremistische Indonesiërs bij terugkeer opnieuw terroristische acties gaan uitvoeren, maar dan in eigen land. Huda Ismail maakt een vergelijking met de Indonesische jihadisten die begin jaren '90 meevochten met de Mujahideen tegen de Russen in Afghanistan. Bij terugkomst zetten zij de terreurcellen van Baashir’s Jemaah Islamiyah door de hele Archipel op.

“De Indonesische regering kan zich beter gaan voorbereiden op een nieuwe golf van terreur. De jihadisten die nu in het Midden-Oosten vechten, leren betere technieken en maken deel uit van een omvangrijk internationaal terreurnetwerk.”

Terreurexpert Noor Huda Ismail adviseert de overheid alle Indonesische militante bewegingen die zowel geld inzamelen als hun strijders sturen nauwlettend te volgen en iedere jihadist bij terugkeer te isoleren. Of ze misschien te arresteren? 

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief