Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Vanaf 1 maart kunnen kijkers in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala dagelijks afstemmen op de Green Kerala Express, een dagelijks half uurtje waarin dorpen die hun best doen om het aantal bestrijdingsmiddelen terug te dringen en goeie ideeën hebben om zuinig met water en energie om te springen tegen elkaar strijden om de titel groenste gemeenschap van Kerala. Behalve hun groene gezicht kunnen de lokale gemeenschappen via de wedstrijd ook hun sociale gezicht laten zien, voedselzekerheid en sociale zekerheid zijn ook onderwerp van de titanenstrijd.

India jury green kerala express
De Jury. Foto’s: Green Kerala Express

 

Groene helden
In elke aflevering worden de groene en sociale prestaties van de dorpen door middel van een video over het voetlicht gebracht. Van elk dorp of gemeenschap worden twee vertegenwoordigers gekozen die de groene eer van het dorp moeten verdedigen voor de kritische jury. Naarmate de show vordert worden er prijzen uitgereikt aan groene helden en groene ideeën en technologiën. De kijkers mogen via sms hierop meestemmen.

 

 

 Zonnepowerrr

In december 2009 kondigde India aan dat het de totale CO2-uitstoot met 24 procent wil terugbrengen in 2020. Om deze doelstelling te halen, wil India onder meer stevig inzetten op zonne-energie. De goede reductievoornemens zijn wel vrijwillig benadrukt de regering in Delhi die wars is van wettelijke standaarden. India staat momenteel in de top vier van ’s werelds grootste uitstoters.

Volgens Doordarshan, de zender die het programma op de buis brengt, hebben zich al meer dan 250 dorpen voor de wedstrijd aangemeld. Tussen de inzendingen zit een dorp dat bestrijdingsmiddelen heeft afgezworen en voortaan uitsluitend biologische producten teelt, ook is er een groepje buurtbewoners dat uit afval biobrandstof produceert en een buurt die alle energieslurpende lampen wil vervangen door zuinige peertjes.

 

In de jury zitten onder meer de Indiase activiste Aruna Roy en Palagummi Sainath een Indiase journalist die veel milieuschandalen aan het licht bracht. Het winnende project sleept een bedrag binnen van bijna 160.000 euro. Dit wordt door de staat Kerala betaald.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief