Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In de jaren ’90 stonden leden van de Havasupai toe dat wetenschappers van de Arizona State University bloed bij hen afnamen om onderzoek te doen naar diabetes, een ziekte die veel voorkomt onder native Americans. Jaren later bleken deze bloedmonsters ook te zijn gebruikt voor DNA-onderzoek naar onder meer schizofrenie, alcoholisme en inteelt. Ook bleken er theorieën over de herkomst van de stam die verschillen met het eigen verhaal van de Havasupai, mee te zijn getoetst.

 

Verboden voor wetenschappers

Toen de Havasupai hier zeven jaar geleden achter kwamen verklaarden ze hun reservaat tot verboden terrein voor medewerkers van de universiteit en ondernamen ze juridische stappen. Hoewel de wetenschapper die het DNA-materiaal van de indianen afnam, beweert dat zij heeft gezegd dat het materiaal voor meerdere onderzoeken gebruikt zou worden, hadden de Indianen kennelijk toch een dermate sterke zaak dat er nu een schikking is getroffen in hun voordeel.

 

Carletta Tilousi
Havasupai-woordvoerster Carletta
Tilousi.

Afgesproken is dat de raad van bestuur de 41 leden van de stam die bloed hebben afgegeven, in totaal 700.000 dollar betaalt. De stam krijgt de bloedmonsters terug en de universiteit helpt de Havasupai bij de bouw van een nieuw gezondheidscentrum en school in het geïsoleerde dorpje in de kloof van de Grand Canyon waar zij leven.

 

Eerlijk communiceren
“Ik heb niets tegen wetenschappelijk onderzoek”, zei Carletta Tilousi, een woordvoerder van de stam tegen The New York Times. “Het moet alleen wel eerlijk gebeuren. Ons bloed is voor allerlei studies gebruikt waar meerdere mensen op zijn gepromoveerd en subside voor hebben gekregen terwijl ons nooit om toestemming is gevraagd.”

 

Wetenschappers en burgerrechtenactivisten denken dat deze zaak het debat zal stimuleren over de verantwoordelijkheid van wetenschappers om beter te communiceren over de persoonlijke data die uit DNA gedestilleerd kunnen worden.

 

Leden van de stam hebben de 151 overgebleven bloedmonsters inmiddels uit de vriezer van de universiteit gehaald. Dit deden ze onder het zingen van Havasupai-gezangen.

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief